DEFILE GRADOM

VIDEO: Zrinska garda promarširala Prelogom povodom 18. obljetnice od prvog nastupa

Uz „Cvjetnu tržnicu“ održanu u nedjelju 25. travnja 2021. godine, ulicama Preloga prošli su mimohodom članovi povijesne udruge Zrinska garda Čakovec.

Upravo na taj dan, 25. travnja 2003. godine, dogodio se i prvi javni nastup povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec, upravo u Prelogu. Inače, Udruga građana “Zrinska garda Čakovec” osnovana je 30. travnja 2001. s ciljem očuvanja i promocije baštine slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski, koja je u Čakovcu stolovala od 1546. do 1670. godine.

Želja je osnivača Udruge da se ne zatre spomen na članove obitelji Zrinski, već da i budući naraštaji u njihovoj domovini i izvan nje časte njihova djela i uče kako se njeguje čovjekoljublje, poštuje obitelj i brani dom te čuva domoljublje i Bogoljublje.

Svojim aktivnostima Udruga želi promovirati i turistički afirmirati Čakovec kao grad Zrinskih i Međimurje kao županiju Zrinskih.

Nakon mimohoda centrom Preloga, ispred Župne crkve sv. Jakoba prijavak je podnesen nadzapovjedniku Zrinske garde Alojziju Šestanu te prvom zapovjedniku Zrinske garde Mladenu Obadiću, a prigodnim su se riječima obratili saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zrinske garde Đuro Bel.

Najnovije vijesti

Pročitajte više