ODLOŽITE MOBITELE

Znate li da se danas obilježava Svjetski dan bez selfija?

Ne može se poreći da živimo u svijetu u kojem društvene mreže igraju veliku ulogu u našoj svakodnevici. Sve što trebate je osvježiti feed na Facebooku ili Instagramu i na zaslonu ćete vidjeti puno selfija. Ne bi li bilo dobro da barem jednog dana nema selfija? O tome govori Dan bez selfija. Na današnji dan, 16. ožujka, potiče se da se suzdržite od upotrebe pametnih telefona.

Što je zapravo selfie?

Selfie je autoportretna fotografija ili autofotografija koja se obično dijeli putem društvenih mreža. Iako su ljudi oduvijek voljeli fotografirati sebe i druge ljude, sa selfie kamerom to je dovelo do ekstremnog učinka. Selfie je postao vrlo zanimljiva tema za istraživače kojima je popularnost autofotografija otvorila istraživačke probleme utjecaja autofotografije na mentalno zdravlje mladih i odraslih, piše portal Kreni Zdravo.

Iako na prvi pogled selfie ne predstavlja ništa značajno, zanimljivo je da mnogi ne znaju da je pretjerano snimanje selfija uzrokovalo smrtonosne nesreće u posljednjih nekoliko godina, a pronađena je i snažna veza između autofotografije te narcisoidnosti, manjka samopoštovanja, usamljenosti, depresije i brojnih drugih problema povezanih s mentalnim zdravljem.

Zanimljiva priča

Na internetu se 2014. godine počela širiti vijest da je Američka psihijatrijska udruga klasificirala ‘selfitis’ kao novi mentalni poremećaj. Kako navodi portal Kreni zdravo, organizacija je definirala selfitis kao opsesivno-kompulzivnu želju autofotografiranja i objavljivanja na društvenim mrežama kao oblik nadoknađivanja nedostatka samopoštovanja i popunjavanje praznine u privatnom životu osobe.

Međutim, pokazalo se na kraju da je riječ o lažnim informacijama i da ‘selfitis’ ne postoji kao klasificirani mentalni problem.

Ono što su studije potvrdile jest činjenica da snimanje selfija nije nikakav poremećaj niti bolest, ali je potencijalno rizično za zdravlje ako se osoba ne zna kontrolirati. Narcisoidnost, virtualno nasilje, nisko samopoštovanje, depresija, loše prehrambene navike i poremećaji u prehrani su samo neki od zdravstvenih rizika koji se često pripisuju pretjeranom snimanju i objavljivanju selfija na društvenim mrežama, piše portal Kreni Zdravo.

Najnovije vijesti

Pročitajte više