ZAJEDNO PROŠLI SITO I REŠETO

Zlatko Mihocek – Torpedo iz Palinovca pomogao slijepom planinaru Feruču Lazariću iz Istre svladati Via Adriaticu i osvojiti Ćićariju

Zlatko Mihocek iz Palinovca legenda je u planinarskim krugovima gdje ga svi znaju pod nadimkom Torpedo. Prije dvije godine, kao prvi Hrvat kojem je to uspjelo, od početka travnja do sredine svibnja, prošao je stazu zvanu Via Adriatica dugačku 1.100 kilometara.

Na putu od najjužnije točke u Hrvatskoj na Prevlaci do najzapadnije na rtu Kamenjak kod Pule osvojio je 100 vrhova i sam se, noseći 30 kilogramski ruksak, puna 44 dana borio s teškim vremenskim uvjetima.

-Svašta sam doživio na putu, i led, tuču, maglu, snijeg, kišu, vjetar, hladnoću, svega je bilo, rekao je tada Mihocek čiji je poduhvat još fascinantniji kada se zna da je prošle godine prošao šezdesetu.

-Možda netko misli da smo starudija, ali još uvijek nismo za baciti. Mislim da i mnogi mlađi ne bi uspjeli svladati sve izazove s kojima se i danas nosim, kroz smijeh govori popularni Torpedo.

To je i dokazao krajem studenoga 2019.godine kada je, zajedno s još nekoliko članova Planinarskog društva Bundek Mursko Središće, pomogao njihovom dugogodišnjem članu i blagajniku, slijepom planinaru Stanku Nemecu, ostvariti najveću želju i vodio ga pri usponu na Triglav.

Neumornom Torpedu to je bio dodatni poticaj i među prvima u Hrvatskoj uključio se u vođenje slijepih osoba i osoba s invaliditetom. Postao je i član Radne skupine za osobe s invaliditetom Hrvatskog planinarskog saveza.

-Prošao sam nekoliko edukacija u Hrvatskoj i Sloveniji kako bih mogao pomoći ljudima koji  vodi ista želja kao i mene, ali zbog ograničenja koja imaju ne mogu to postići sami, kaže Mihocek.

Zbog svega toga nije mogao odbiti ni molbu slijepog planinara Feruča Lazarića koji je, uz Torpedovo vođenje na prvih tristotinjak kilometara puta, također svladao Via Adriaticu.

-Feručo je planinario i prije toga, ali Via Adriatica je bitno drugačija od jednodnevnog izleta ili kraćih uspona. Na trećini njegovog puta pomagao sam mu da svlada sve elemente tako zahtjevnog puta i divim se njegovoj energiji i upornosti, jer to je ogroman izazov za svakoga, a kamoli kad je čovjek slijep, naglašava Mihoci. Tu se rodilo jedno veliko i nevjerojatno prijateljstvo koje je učvršćeno proteklog vikenda kada su zajednički planinarili po istarskoj Ćićariji. Pridružli su im se Sergio Ostović, kao i naš stari znanac Dubravko Balent – Costa iz Goričana te još nekoliko prijatelja. Pod Zlatkovim vodstvom u subotu i nedjelju prošli su rutu: selo Brgudac – vrh Mali Planik (1259m) – vrh Veliki Planik (1272 m) – Županj vrh (1138 m) – pl. kuća Korita – vrh Orljak (1106 m) – selo Račja vas.

Kako bi tu stazu u dužini od 25 kilometara, s 1.200 metara visinske razlike, što lakše prošli za cjelovitu logističku potporu pobrinuli su se dragi kolege iz Planinarske udruge Gojzerica Pula koji su ih i dočekali na kraju puta.

Najnovije vijesti

Pročitajte više