TKO JE KRIV ZA SVAĐU PARTNERA?

ZLATKO HORVAT: Drugi se fajtaju, a onda je za sve kriv HDZ!

U iščekivanju raspisivanja lokalnih izbora, za što se najizglednijim čini sjednica Vlade slijedećeg četvrtka, jedinice lokalne samouprave privode kraju mandat svojih predstavničkih tijela. Tako je, prije tjedan dana, održana i posljednja sjednica Skupštine Međimurske županije koja je, kao što smo već pisali, protekla u prilično žestokoj predizbornoj atmosferi. Već u uvodu obilježena je verbalnim sukobom predsjednika Skupštine Mladena Novaka i župana Matije Posavca, pa je i nastavljena u sličnom tonu, a na svađu dosadašnjih partnera ukazivao je i međimurski HDZ. Govoreći ispred Kluba vijećnika HDZ-a njihov predstavnik Zlatko Horvat je, izvještaj o šestomjesečnom radu župana u drugoj polovici protekle godine, iskoristio za ocjenu cjelokupne suradnje vladajućih u proteklom mandatu.

-Sad smo konačno vidjeli da u ove četiri godine kod nas izvršna i zakonodavna vlast ne štimaju. O čemu se radi? Radi se o jednoj vrlo neuspješnoj programskoj koaliciji. Predsjednik Skupštine se „fajta“ sa županom, župan se „fajta“ s predsjednikom, a tko ima je onda kriv? Uvijek im je kriv HDZ! Mora se otvoreno reći da se vas dvojica niste podnosili, a za to krivite HDZ, rekao je Horvat želeći ukazati na činjenicu da njegova stranka i njihovi partneri, kao oporba u Skupštini, nisu mogli imati presudan utjecaj na donošenje odluka.

Na njegove prozivke prvi je odgovorio predsjednik Županijske skupštine i predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak koji je lopticu prebacio na župana Posavca, tvrdeći da je SDP sudjelovao u realizaciji dobrih programa i upozoravajući na loše.

-Programska suradnja znači da se oko programa dogovaramo. Sve programe koji su bili dobri radili smo zajedno i pokazali da možemo, jer su ti program bili uspješni. Tamo gdje se nismo slagali to smo javno rekli i to je najpoštenije prema svim stanovnicima Međimurja, ali i prema vama, zato što tako možete odlučiti što je dobro, a što nije. Izvršna vlast koju sada imamo ponaša se kao da je naše odluke ne obvezuju, a odgovornu izvršnu vlast bi obvezivale. Mi nismo ovdje došli sa ceste, izabrani smo kao i izvršna vlast, predstavljamo građane Međimurske županije i mi smo isto tako njihovi glasnogovornici i ako nešto izglasamo to ima nekakvu težinu. Svako tko cijeni glas javnosti bi uzimao u obzir ono što mi govorimo, ali ako ne uzima to je njegova slika a ne naša. Mi smo napravili sve što smo mogli, smatra Novak ograđujući se od poteza koji, po njegovom sudu, nisu bili dobri.

Međimurski župan Matija Posavec uzvratio je Novaku naglasivši da je neprincipijelno govoriti o programskoj suradnji i istovremeno tražiti mjesta u upravnim vijećima i nadzornim odborima javnih poduzeća i institucija.

-Kada netko s nekim ide u programsku suradnju onda se oni nađu isključivo na programima. A SDP  i stranke koje mu pripadaju u cijelom mandatu ima članove u svakom upravnom vijeću ili nadzornom odboru javnih institucija i poduzeća u Međimurju. Je li to programska suradnja ili koalicija? Po meni je programska suradnja kada dođeš vidjeti i dogovarati kakav je program, pa neke projekte odlučiš podržavati, a neke ne. Međutim, kada dođeš s 20 imena koje želiš postaviti u nadzorne odbore to nadilazi programsku suradnju. Protekle četiri godine i SDP i MDS i HSU i HSS imaju svoje ljude u svakoj instituciji što znači da njima su-upravljaju. Negdje bolje, negdje gore. To je činjenica. I želim da se to zna, poručio je Posavec koji je uvjeren da stavovi predsjednika Skupštine, pa i cijela ova svađa imaju isključivo predizbornu pozadinu.

Najnovije vijesti

Pročitajte više