NEZAMJENJIVI GLAVNI AKTERI

Želite li biti vrhunski sudac? Donosimo koje karakteristike krase izvrsne nogometne suce

Autor: PR Foto/Video:
- Advertisement -

U svijetu nogometa oduvijek se govori da su igrači protagonisti, ali postoji još jedan glavni akter koji je nezamjenjiv, sudac. Lik suca uvijek su prozivali igrači i navijači, ali bez njegove prisutnosti utakmice bi bile besmislene. Suci pokušavaju dijeliti pravdu, ali, bez obzira na odluku, često će doći na metu kritika, a ponekad i bookmakera. Kladionice u Hrvatskoj najčešće istaknu neke svoje favorite, no ponekad ti favoriti ne pobijede zbog pogrešne odluke glavnog suca utakmice.

Nogometni suci moraju posjedovati mnoge pozitivne karakteristike, inače neće moći doći do razine da dijele pravdu najboljim europskim klubovima. Što se tiče naših susjeda, svjedočili smo posljednjih godina kako se nekoliko srpskih i slovenskih sudaca uspjelo izboriti za najvažnije i najprestižnije europske nogometne utakmice, poput Milorada Mažića i Damira Skomine, dvojca koji je sudio finale Lige prvaka 2018. i 2019. godine.

U nastavku donosimo koje to karakteristike krase vrhunske nogometne suce…

1. Osobnost

Prvo što trebamo tražiti kod kandidata za buduće vrhunske arbitre je to da moraju posjedovati i razvijati sjajnu osobnost. Svatko tko želi biti elitni sudac mora njegovati i unaprijediti sve svoje osobine kao važan preduvjet za uspjeh. Bez osobnosti sudac neće moći pravilno primijeniti pravila čak i ako ih savršeno poznaje, bez nje neće moći riješiti probleme s kojima će se suočiti kada se na terenu bude morao nametnuti pritisku Ronalda, Messija, Neymara, Sergija Ramosa i ostalih.

2. Dobra fizička sprema

Naravno, danas je vrlo važna tjelesna kondicija slična onoj kod igrača, ali to se može steći disciplinom i predanošću. Da biste bili kvalitetni u svim utakmicama morate imati dobru fizičku kondiciju. Nogometni tereni poprilične su veličine i 90 minuta može biti jako dugo, pogotovo ako obje momčadi podjednako preuzmu inicijativu i vrše brze protunapade s obje strane terena. Na primjer, u Španjolskoj prvoligaški suci moraju proći poznati Cooperov test, test izdržljivosti koji traje 12 minuta. Da biste ga prošli, potrebno je prijeći 2.700 metara. To je dobra stvar, budući da prosječan sudac pretrči oko 19 kilometara po utakmici, čak osam više od bilo kojeg drugog igrača.

3. Savršeno poznavanje pravila

Poznavanje pravila temelj je svakog dobrog suca. Proučite svako od pravila što detaljnije. Na taj ćete način imati znanje pomoću kojeg ćete moći primijeniti pravila i tumačiti ih na terenu kada ste pod pritiskom. Osim toga, u današnje vrijeme s ugradnjom tehnologije u nogomet, svake godine dolazi do izmjena u pravilima, a suci im se moraju prilagoditi. Sudac koji ne uči i ne prati, nažalost, neće daleko stići.

4. Suzbijanje emocija

Možda biste više voljeli da na kraju pobijedi jedna od dvije momčadi na terenu, no to ne bi smjelo utjecati na Vaše suđenje. Dobar sudac sudi ono što vidi i ništa drugo. S druge strane, loše iskustvo na terenu ili neugodan komentar igrača ne bi trebali promijeniti Vaše odluke. Ne biste trebali nikome „nauditi“ zbog nečeg osobnog. Prije svega morate donositi razumne odluke.

5. Samopouzdanje

Nogometni sudac mora biti siguran u svoje odluke, da su njegove prosudbe točne. Dobar sudac ne bi trebao oklijevati u svojim odlukama jer će igrači, treneri i javnost primijetiti i početi suditi i kritizirati svaku odluku. Primjerice, bila je jedna dvojbena situacija na derbiju Dinama i Hajduka na Maksimiru krajem prošle sezone gdje je glavni arbitar te utakmice, Patrik Kolarić, mogao dosuditi, ali i nije eventualni prekršaj nad Hajdukovim igračem, Filipom Krovinovićem, dok je ovaj imao dobru priliku sam krenuti prema vratima Livakovića. Kolarić nije dosudio prekršaj, iako su burno reagirali na Hajdukovoj klupi.

Hrvatska jako dugo nije imala suca koji bi se mogao izboriti za suđenje nekih od najvećih utakmica, za razliku od naših susjeda: Slovenije i Srbije. Možda uskoro vidimo nekog našeg suca na terenu Lige prvaka, dok će s jedne strane biti Manchester City, a s druge, recimo, Real Madrid. Ne bi bilo loše…

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još