POMOĆ STARIJIMA U KUĆANSTVU

Završetak projekta ‘Zaželi 3’ u Prelogu: ‘Koliko je dobrote učinjeno na tihi, ljudski način!’

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić
- Advertisement -

Deset žena u proteklih je 6 mjeseci posjećivalo ukupno 83 korisnika prosječne starosti 70 godina, dakle starijih ili nemoćnih osoba, na području grada Preloga u sklopu odličnog projekta „Pomozi, zaposli, usreći III“. Rezultati projekta predstavljeni su danas, 17. ožujka 2023. godine, na završnoj konferenciji ovog projekta u Poduzetničkom centru Prelog.

Partneri na projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec i Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog (prije zvan: Centar za socijalnu skrb). Naglasak je bio na zapošljavanju teže zapošljivih žena, uglavnom starijih od 50 godina, koje su pružale pomoć starijim i nemoćnim osobama u njihovim domovima kroz pomoć u kućanstvu, kupnji namirnica, pripremi hrane, održavanju higijene i sl.

– Kad pogledamo ove tri faze ovog projekta, koliko je na jedan tihi, ljudski način učinjeno dobrote, možemo biti ponosni! Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji projekta, pogotovo ženama koje su bile u dnevnom kontaktu s ljudima kojima je pomoć najpotrebnija. Vrijednost sva tri projekta je oko 450.000 eura, a najavljena je i 4. faza projekta „Zaželi“. Grad Prelog će se javiti na natječaj, uz potporu Centra za socijalnu skrb i Zavoda za zapošljavanje, te im iskreno hvala! – rekao je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

Rezultate projekta predstavila je voditeljica projekta iz Grada Preloga Marija Igrec. Istaknula je kako je vrijednost 3. faze projekta „Zaželi“ bila 65.618,16 eura, od čega je 85 posto sredstava financirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

– Najviše korisnika bilo je iz Preloga (46), pa iz Cirkovljana 11, Draškovca 11, Čehovca 6, Otoka 4, Čukovca 2, Oporovca 2 i Hemuševca jedan korisnik – rekla je Marija Igrec i zahvalila svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu.

Nekoliko riječi prisutnima je uputila i Gordana Slaviček, jedna od deset žena koje su radile na ovom projektu, koja je rekla:

– Pomagale smo ljudima kroz čišćenje, odlazak kod liječnika, odlazak u trgovinu, druženje, te smo zadovoljne i mi i korisnici i veselimo se nastavku projekta!

Predstojnik HZZ-a – Čakovec Nikola Hren naglasio je da su žene na ovom projektu stekle nova znanja i vejština te su završile tečaj za gerontodomaćicu i nakon završetaka projekta lakše će doći do zaposlenja jer su danas njega i pomoć u kući sve traženiji.

– Istaknuo bih, uz fizičku pomoć korisnicima, i važnost samog razgovora, društva koje se na taj način pruža korisnicima jer najčešće su to staračka i samačka domaćinstva. Ovim projektom također se sprječava prerana institucionalizacija starih osoba, odnosno njihov odlazak u staračke domove, što im je svojevrsni šok jer ne žele otići iz doma u kojem su cijeli život živjeli, a da ne govorimo o cijenama i listama čekanja za domove – rekao je Nikola Hren.

Melita Novak-Ban, voditeljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Podrućnog ureda Prelog, istaknula je da je zavod promijenio ime te je krenula njegova transformacija i nadaju se poboljšanju usluga u sklopu socijalne skrbi.

Svi smo se uhodali u ovaj projekt i više ne možemo ni zamisliti da ga nema. Povratne informacije su izuzetno kvalitetne i nadamo se da će se projekt nastaviti, a mi ćemo i dalje dati najviše što možemo u ovom projektu, i s ljudske i s profesionalne strane. Zahvaljujem svima! – rekla je Novak-Ban.

Grad Prelog ovaj projekt provodi još od 2017. godine, a dobre vijesti su da je najavljena i četvrta faza ovog projekta, koja će ovaj put trajati čak 3 godine te se za nju očekuju sredstva iz EU fondova u visino od 130 milijuna eura.

Konferencija je završila domjenkom uz prigodno druženje.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još