DOSSIER BOLNICA I

Zašto je uprava čakovečke bolnice zatražila ispriku Mladena Novaka i Gorana Kozjaka

Rat oko čakovečke bolnice se nastavlja. Punih je godinu dana otkako je Odbor za zdravstvo Međimurske županije preglasavanjem, s 3 glasa za i 2 protiv, usvojio negativno mišljenje o stanju u Županijskoj bolnici. Nakon toga svjedočili smo brojnim medicinskim i političkim polemikama na tu temu koje su se posebno intenzivirale uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora i sada kada smo na pragu lokalnih izbora. Iako se predsjednik međimurskog SDP-a i predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak te vijećnik HDZ-a na čelu Odbora za zdravstvo i ugledni kirurg Goran Kozjak, koji predvode napade na bolničku upravu, kunu da im je glavni motiv ukazivanja na negativnosti u radu bolnice briga o pacijentima, teško je, uz ovakav tajming, povjerovati da tu nema i drugih interesa.

Nedavno se o ovoj temi raspravljalo i na Županijskoj skupštini. Tada je s 18 glasova za, 3 protiv i 2 suzdržana izglasan zaključak kojim se međimurskom županu Matiji Posavcu predlaže iskazivanje nepovjerenja predsjednici Upravnog vijeća Sonji Tošić Grlač, a Upravnom vijeću izglasavanje nepovjerenja ravnatelju bolnice Tomislavu Novinščaku. Na to je reagirao međimurski HNS, čiji vijećnici na sjednici nisu glasali o ovom pitanju smatrajući da za odlučivanje nije bilo pravnog temelja čime je prekršen Statut i Poslovnik Skupštine Međimurske županije. Ujedno su prozvali Novaka zbog samovolje i manipuliranja. Vidjet ćemo u kojoj su mjeri njihovi stavovi točni, budući da neslužbeno doznajemo kako će se o ispravnosti samog postupka glasanja očitovati i Ministarstvo uprave.

Konačno, o svemu ovome su se u petak oglasili Upravno vijeće, članovi uprave i predsjednik Stručnog vijeća same bolnice. Predsjednica Upravnog vijeća i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač iznijela je šest zaključaka tog tijela koje u potpunosti podupire rad stručnih tijela bolnice i njihovu neovisnost u radu te prihvaća zaključke Stručnog vijeća, Povjerenstva za kvalitetu i Kolegija glavnih sestara. Upravno vijeće smatra da je neprihvatljivo lažno, zlonamjerno i proizvoljno prikazivanje činjenica, obmanjivanje javnosti kao i dovođenje u zabludu pacijenata i osuđuje govor predsjednika Odbora za zdravstvo na posljednjoj sjednici Županijske skupštine. Njegov istup ocjenjuje neprihvatljivim i uvredljivim te drži da je motiviran osobnim ambicijama. Upravno vijeće na kraju zaključuje da su javno priznanje nadležnog ministarstva za organizaciju bolničkog sustava i značajna revizija i povećanje limita bolnici od strane HZZO-a dokazi dobre organizacije, kvalitetnog rada i pružanja dobre zdravstvene skrbi za pacijente.

Na sličnom tragu je i ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak koji je, kako kaže, zbog stalnog nametanja i forsiranja političkih tema sa zlonamjernim i neprovjerenim neistinama, kojima se nanosi šteta i vrijeđa ugled i čast djelatnika bolnice, zatražio javnu ispriku predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka i predsjednika Odbora za zdravstvo Gorana Kozjaka.

Iako smo uvodno iznijeli kratku kronologiju događaja ova tema zahtijeva mnogo opširniji osvrt. Zato otvaramo svojevrsni dosje čakovečke bolnice u kojem ćemo, svakodnevno od sutra, u nekoliko nastavaka iznijeti temeljne prozivke na rad bolničke uprave i cijelog sustava, kao i odgovore nadležnih te razmišljanja čelnika vodećih političkih stranaka našeg kraja.

Najnovije vijesti

Pročitajte više