OD DANAS DO PETKA U ČAKOVCU

Započelo 18. Međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz

Danas je u Čakovcu započelo 18.Međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz koje će trajati do petka. Radi se o glazbenoj manifestaciji koja se održava bienalno, sa sudionicima iz čitavoga svijeta, te najuglednijim svjetskim i hrvatskim glazbenicima i glazbenim pedagozima kao članovima ocjenjivačkoga suda. Natjecanje je utemeljeno 1981.godine kada je započelo s radom kao malo čelističko natjecanje namijenjeno najmlađima. Zahvaljujući svojim specifičnostima i posebnoj atmosferi, natjecanje je iz godine u godinu postajalo sve popularnije da bi se 2006. preselilo u Dubrovnik, naraslo do međunarodnih okvira i proširilo se na violiniste i violiste. Na natjecanju 2010. bilo je 70-tak kandidata iz 12 zemalja. Od 2013. natjecanje se održava u Čakovcu, a od 2016. godine na natjecanju mogu sudjelovati i kontrabasisti.

Ravnateljica Umjetničke škole Miroslava Magdalenića iz Čakovca Senka Bašek-Šamec smatra domaćinstvo ovakvog natjecanja iznimno značajnim.

-S obzirom da se radi o međunarodnom natjecanju najviše razine Čakovec može biti ponosan što je domaćin. Zahvaljujem Gradu Čakovcu na financijskoj potpori i pokroviteljstvu, kao i tome što su osigurali novčanu nagradu i mogućnost samostalnog koncerta apsolutnog pobjednika.

U našoj školi je trenutno samo jedno radno mjesto gudača, točnije violine, ali planiramo uvesti violu i violončelo. To će ne samo doprinijeti kvaliteti školovanja i glazbenog obrazovanja, nego i omogućiti sastavljanje manjih gudačkih ansambala koji su inače vrlo popularni i zanimljivi, kaže ravnateljica.

Ovo natjecanje, jedinstveno u nas i u svijetu svoju popularnost zahvaljuje specifičnim propozicijama. U pitanju je jedino natjecanje u Hrvatskoj koje je namijenjeno violinistima, violistima, violončelistima i kontrabasistima koji se natječu u istoj konkurenciji, čime je naglasak pri ocjenjivanju stavljen prvenstveno na kvalitetu izvedbe, muziciranje i talent, a ne toliko na specifične tehničke vještine na svakom pojedinom instrumentu kao na ostalim natjecanjima. Još jedna specifičnost je to što nema dobnih kategorija, već je kategorizacija prema godinama učenja instrumenta. Natjecanje se odvija u sedam kategorija, a nakon svake kategorije, članovi žirija održavaju radionice sa svim zainteresiranim kandidatima. Ovogodišnji žiri predvodi Dobrila Berković-Magdalenić, a u njegovom su sastavu još i Vildana Repše, Anđelko Krpan, Wladimir Kossjanenko, Nadia Varga Modrić, Domagoj Gušćić i Zita Draušnik.

Svečano otvorenje održat će se večeras od 20 sati u čakovečkom Centru za kulturu koncertom mlade tajvanske violinistice Tao-Yuan Hsiao koja je proglašena najboljom na prethodnom natjecanju 2019.godine. Tom prigodom će joj čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač uručiti Glazbenu nagradu Grada Čakovca koja će se ubuduće dodjeljivati apsolutnim pobjednicima ovog natjecanja. Ulaz je besplatan, uz prethodno podizanje ulaznica na blagajni CZK.

Najnovije vijesti

Pročitajte više