Započele intenzivne berbe luka – evo kako luk prolazi svoj put

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Ovih je dana na međimurskim poljima započela berba luka. Iako je u posljednje vrijeme u centru pažnje bio krumpir, čija intenzivna berba se tek očekuje ovih dana, trenutačno je luk zvijezda među urodima.

Na polju uz naselje Belica naišli smo na radišnu ekipu u kombajnu iz OPG-a Mirjan Dodlek iz Belice.

– Moglo je i bolje, no s obzirom na velike vrućine, ove smo godine imali solidan prinos luka – komentirao je urod Mirjan Dodlek.

Ovo poljoprivredno gospodarstvo o kojem danas glavnu ulogu imaju tri generacije muškaraca – najstariji, Franjo, njegov sin Mirjan, službeno vlasnik OPG-a te njegovi sinovi Karlo, Andrija i Dino Dodlek, bavi se uzgojem krumpira, luka, celera i pšenice. I to poprilično velikom količinom luka.

U prosjeku proizvedu oko 500 tona luka na 10 hektara zemljišta, a luk distribuiraju u Konzum, Tommy i razne veletrgovine diljem Zagreba i Rijeke.

– Luk se prvo skuplja vadilicom s kombajnom i priprema uz pomoć specijalnog malčera, onda se šalje na kalibriranje – odvajanje sitnog od krupnog. Sitni luk ide u prodaju u malim količinama, koristi se za zimnicu i sl. Krupniji luk ide na pakiranje i ovisno o potrebama trgovačkih lanaca i potražnje, pakira se u određenim pakiranjima odnosno kilažama i distribura – opisao nam je šofer na zadatku u polju, sin Karlo Dodlek.

Uz najmodernije strojeve, vrijedni djelatnici brinu se da se cijeli proces prođe glatko i da luk čim prije stigne u trgovine, pa tako i do naših kuhinja.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još