Zaljubljenik u stare sorte jabuka i čuvar njihovih vrijednosti

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Petar Pero Vuković iz Jurovčaka govorio je o starinskim sortama jabuka na nedavnom Danu jabuke u Brezovcu. Vuković je predstavio i drugo starinsko voće koje uzgaja u svojim ne velikim voćnjacima.

Svakako je Mladen Dobranić bio najdominantnija osoba na nedavno održanom Danu jabuke i 4. izložbi starinskih sorti jabuka u Brezovcu, ali Petar Vuković bio je ‘srce as’ i čovjek u kojeg su stalno bile usmjerene oči i uši svih dionika ove ugledne priredbe koja će iduće godine obilježiti svoju 20. izvedbu. Mnogima su se sigurno u pamet urezale njegove riječi:

‘V mojem sadovnjaku nije bačeno niti jedno zrno umjetnog gnojiva’. I tako je, jer mi koji godinama pratimo njegovu odanost ekološkom, ujedno i starinskom načinu znamo koliko stajskog i drugog prirodnog gnojiva koristi u svojim voćnjacima.

– A upravo je prirodno gnojivo najvažnije za starinske sorte, jer one su nastale u vrijeme kada seljaci nisu imali mogućnosti koristiti ga i bolje da nisu – kaže Petar, dodajući kako moderne sorte ne bi uspijevale gnojenjem stajskim gnojem, dok starinske sorte mogu i jedno i drugo.

Od desetak prikazanih jabuka ‘vox populi’ je za nabolje i najintrigantije sorte odabrao zavodljiv Fler, romantičan Jonaton i bajkovitu Temfanju, tako da su u drugom planu bile mašanjke, kanada, boskop, lisička, bobovec i druge stare sorte. Među njih, dakle šampione spada i kruška zimika koja je najbolja kada počinje fermentirati i kada izgleda kako je gnjila, slično kao i nešperlin (mušmula) i skoruš (oskoruša).

A ogromno zanimanje publike privukla je ‘žižula’ voće iz južnih krajeva i potaknula nas da ga pitamo je li ovo ‘uljez’?

– Sada više nije uljez jer je ovamo doseljena pred šezdesetak godina i može se reći kako je domaća i najbolja za jelo je kada je osušena – naglasio je Vuković i naglasio kako se među starim voćem mjesta uvijek treba naći oskoruša, koja sadrži niz slasnih, ali i zdrav(stven)ih sastojaka.

I dalo bi se o Petru napisati i knjigu, ali prostor ne dopušta. Stoga, ako dakle vi naši čitatelji želite više znati, ali i kušati zdravo i ekološki uzgojene jabuke, kruške i oskoruše. ali i drugo razno voće u Jurovčak krenite.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još