URUČENE ZAHVALNICE

Zaljubljenici u baštinu i košaraštvo na prijemu kod načelnika

Autor: Općina Kotoriba Foto/Video: Općina Kotoriba
- Advertisement -

Tridesetak se zaljubljenika u kotoripsku baštinu i umijeće pletenja predmeta od vrbove šibe u četvrtak 22. rujna susrelo u prostorijama vijećnice Općine Kotoriba. Povod ovom druženju bio je poziv kojim je načelnik Kotoribe Dario Friščić, uz pročelnicu Karolinu Bajkovec Horvat, organizirao prijem za pojedince koji su svojim doprinosom pomogli realizaciji izložbe o povijesti košaraštva “Kotoripske korpe i korpoši”.

Spomenuta izložba, postavljena uz ovogodišnje Dane šibe i ribe, postigla je veliki uspjeh i odjeci iste još su uvijek prisutni kako u razgovorima tako i u planovima vezanim za daljnje aktivnosti oko košaraštva. Načelnik Friščić upoznao je nazočne kako je ovih dana ispunjen i predan prijavni obrazac za upis “Umijeća i vještina pletenja upotrebnih predmeta i suvenira od vrbove šibe u Kotoribi” kao nematerijalnog kulturnog dobra u Registar kulturnih dobara u RH.

Naglasio je da je to proces koji zahtjeva određeno vrijeme, a samim time i strpljenje, no značajan korak prema zaštiti umijeća pletenja je uspješno načinjen, kako je i bilo dogovoreno na inicijalnim sastancima oko izložbe.

Na prijemu načelnika svima zaslužnima podijeljene su zahvalnice za doprinos oko organizacije i realizacije izložbe o povijesti i umijeću pletenja korpi, a ovaj je susret iskorišten i za evaluaciju mogućnosti i potreba vezanih uz buduće aktivnosti po tom pitanju. Zaključeno je tako da će se težiti prenošenju umijeća na učenike osnovne škole kao i realizirati korake oko stvaranja muzeja posvećenog korpama u Kotoribi.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još