NEDJELJNA PROPOVIJED

Zahvali Bogu za Crkvu svoju!

Propovijeda: fra Tomislav Božiček

Isus je u Jeruzalemu u hramu. Za Židove hram je bio kuća Božja, sveto tlo hodočašća, žrtve i molitve, mjesto susreta Boga i njegova naroda. Međutim, Isus je tamo našao trgovce. Kuća molitve pretvorena je u kuću trgovine. Trgovinu obično prati galama, cjenkanje, varanje, lopovluk. Tako je bilo i ovaj put. Isus – uvijek tako blag – sada je uzeo u ruke bič i očistio kuću Božju od ljudske trgovačke prljavštine: “Nosite to odavde! Ne pravite od kuće Oca moga kuću trgovačku!” Načinio je bič i sve istjerao iz hrama. Mjenjačima je isprevrtao stolove, a prodavače potjerao.

Isus hoće da hram bude čist i slobodan. Jer u njemu je zatekao nered i nečasne poslove koji ne odgovaraju sve­tosti toga mjesta. On želi da hram bude mjesto susreta s Bogom, a ne ljudske trgovine i poslovanja. Hram je sveto mjesto, mjesto štovanja Boga, mjesto molitve.

Danas se osobito sjećamo naših posvećenih mjesta, naših hramova u kojima susrećemo Boga u zajednici njegova naroda. To su naše crkve. Naši su nam preci sagradili toliko crkava, uzvišene ljepote i velike umjetničke vrijednosti kojima se svijet divi, a nas usmjeruju prema duhovnim stvarnostima. Oni su mnogo žrtvovali da bi oni i mi, njihova djeca, imali prikladne prostore našega okupljanja na susret s Bogom. Kad bi oni danas pogledali koliko mi držimo do te njihove žrtve, s kakvim marom i ljubavlju dolazimo na zajednički susret s Bogom u bogoslužju Crkve, što bi rekli?

Naše tijelo je po krštenju postalo hram Duha Svetoga. To znači da u nama Bog prebiva. No je li Isus zadovoljan mojim hramom? Što će on u njemu zateći? Što mu se u meni ne sviđa? Ima toliko toga u nama što nije čisto. Isus može i u meni naći toliko toga što treba isprevrtati, izbaciti, potjerati. Dopustimo Isusu da očisti u nama sve ono što se sami ne usuđujemo očistiti, što jednostavno ne vidimo, a čime smo zarobljeni iznutra. Nemojmo se plašiti njegova zahvata. Dođimo ovih dana na preduskrsno čišćenje, na preduskrsnu ispovijed.

Isus pod tajnom hrama razumije i naša okupljanja, naše zajednice, jer on je sam rekao: „Gdje su dvojica ili trojica sa­brana u moje ime, ja sam među njima“. Znači da je zajednica vjernika također njegov hram, mjesto prisutnosti i susreta Boga i čovjeka. I zato kažemo da je Crkva hram Duha Sveto­ga. Isus se brine za svoju Crkvu i neće dopustiti da bude kuća trgovačka.

Isuse očisti nas, naše obitelji, naše zajednice od svih negativnih osjećaja, zavisti, ljubomore, međusobnih splet­karenja i pomanjkanja ljubavi. Trudimo se biti čisti, bez grijeha da budemo dostojni hramovi Isusove svete ljubavi.

3. korizmena nedjelja – B

Najnovije vijesti

Pročitajte više