ŽUPANIJSKE USKRSNICE MEĐIMURSKIM UMIROVLJENICIMA

Za 5.248 umirovljenika uskršnji poklon bonovi vrijedni više od milijun kuna

Krajem proteklog i tijekom ovoga tjedna Međimurska županija dostavila je na 5.248 adresa međimurskih umirovljenika uskršnje poklon bonove ukupne vrijednosti 1.098.100 kuna.

Poklon bonovi podijeljeni su u tri kategorije. Umirovljenici s mirovinama do 500 kuna primili su ukupno 1.344 poklon bona u vrijednosti od 250 kuna. Za 1.802 onih čije su mirovine između 500 i 1.000 kuna dostavljeni su poklon bonovi u vrijednosti od 200 kuna. Najviše poklon bonova, ukupno 2.678 u vrijednosti od 150 kuna, podijeljeno je umirovljenicima čije su mirovine u rasponu od 1.000 do 1.500 kuna.

-Ovaj projekt započeli smo prije nekoliko godina kako bi pomogli umirovljenicima u okviru onoga koliko možemo kao lokalna i regionalna samouprava. Prije tri godine započeli smo s isplatom uskrsnica i taj je projekt odlično organiziran obuhvativši veliki broj ljudi. Prošle godine to smo zamijenili nekim drugim projektima radi korona krize, pa smo potpore namijenili poduzetnicima, školarcima, srednjoškolcima, onima koji su ostajali bez posla i učenicima za školsku prehranu. U proračunu za ovu godinu ponovno smo predvidjeli sredstva za ovu namjenu, što je potvrđeno i na posljednjoj sjednici Županijske skupštine. Izuzetno me raduje što umirovljenici s manjim mirovinama ponovno imaju pravo na uskrsnice, rekao je, ne skrivajući zadovoljstvo ovim projektom, međimurski župan Matija Posavec.

Pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Anita Strnišćak rekla je da su podaci o visini mirovina zatraženi iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te da su izuzeti oni umirovljenici koji imaju inozemne mirovine ili nekakav dodatni posao.

-Ove smo godine podijelili 1600 bonova više nego 2018. i 2019.godine. Poklon bonovi mogu se koristiti u trgovinama METSS-a koje su bile najprikladniji izbor, jer se nalaze u svim mjestima u Međimurju, objasnila je Strnišćak.

O socijalnom aspektu ovog projekta govorila je i Sonja Tošić – Grlač, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije.

Nada Lovrec, predsjednica Matice umirovljenika Međimurske županije zahvalila je na ovom potezu Međimurske županije, rekavši da uskrsnice, ali i božićnice koje se također isplaćuju, itekako mnogo znače umirovljenicima slabijeg imovinskog stanja.

-Nikada umirovljenici nisu dobivali toliko pažnje i financijske potpore kao za vrijeme mandata župana Matije Posavca. On je prepoznao i podržao naš prijedlog za pokretanje ovog projekta te sa nadam da će ovakva praksa biti nastavljena i ubuduće, rekla je Lovrec.

Riječima zahvale kratko su se obratili i Franjo Bašek, predsjednik Savez udruga umirovljenika i starijih osoba Međimurske županije,  Nada Sabol, predsjednica  Udruga umirovljenika ivanovec i  Ljudevit Bošćak, predsjednik podružnice Matice umirovljenika Nedelišće.

Najnovije vijesti

Pročitajte više