KROZ POVIJEST

VUZMENKE U PRIBISLAVCU ‘Tradicija koja je spajala i staro i mlado’

Danas smo već pisali o tradiciji vuzmenki, ali smo odlučili vratiti vas još malo u povijest. Naime, na Facebook stranici ‘Pribislavec Negda‘ objavljena je priča o dugoj tradiciji paljenja vuzmenki u tom mjestu, pa ovo što su napisali:

‘Paljenje vuzmenke u našem selu ima dugu tradiciju. Uvijek su to bila druženja i akcije kojima smo se veselili i mjesecima prije. Preko igrališta Polet na “gmajni” je bilo mjesto gdje se odvozilo granje nakon proljetne rezidbe i uređenja dvorišta. Naravno, skupljao se i sav mogući višak drveća i granja koji se u tom trenutku mogao naći. Najviše od svega sjećanja sežu u noćna druženja uz vatru, kućice u tim hrpama granja, pečenje jegera i razne avanture prilikom skupljanja granja. Ekipa iz “Novog Beograda” se vjerujem jako dobro sjeća pregršt dogodovština. Kao i druženja, pjesme i zabave do jutarnjih sati uz našu vuzmenku. Tradicija osvajanja jednog od prva 3 mjesta za “Najvuzmenku” nam je uvijek bila dodatni motiv da napravimo što veću i bolju vuzmenku. Najljepšu od svih u Međimurju.

To je tradicija koja je spajala i staro i mlado. Iskustvo u građenju Vuzmenke kao i snagu mladosti koja ju je poput dobrih građevinara iz metra u metar dizal u vis. Pod budnim okom iskusnih konstruktora. Na ponos svih koji su bili uključeni u to. S nostalgijom gledam ovu sliku i prisjećam se ushita i veselja koji je uključivao sve vezano uz tu Vuzmenku. Lijepo se prisjetit tih vremena ali i ljudi od kojih neki na slici više i nema.

Još uvijek zvoni legendarna rečenica poznatog “arhitekta Vuzmenke” i njegova rečenica: “Pak sam vam ja rekel”, kad se vuzmenka prehitila i prepolovila. Onaj smijeh svih okupljenih je vjerujem ostao zauvijek u svima onima koji su tada bili tamo.’ napisali su.

Najnovije vijesti

Pročitajte više