MEĐIMURSKI U VRTIĆIMA

Vrtić Pčelice tradiciju čuva međimurskim pjesmama, na tamburici ih prati odgajatelj Nikola!

DV Pčelice

Posebno vedra atmosfera dočekala nas je u dječjem vrtiću Pčelice u Ivanovcu, područnom odjelu matičnog vrtića Cvrčak iz Čakovca u kojem djeluju četiri obrazovno-odgojne skupine. Posjetili smo stariju grupu koju čini 26 predškolaca u dobi od 6 i 7 godina, te ispitali čime se ovih dana bave i snalaze li se s izrazima međimurskog govora.

S aktivnostima ove iznimno kreativne grupe upoznala nas je odgajateljica Aleksandra Boršić, koja u svom pohvalno funkcionirajućem timu ima suradnike Nikolu Kraljića, također odgajatelja, te asistenticu Stilitu Leko. Vrijedan dio tradicije i kulture Međimurja starije Pčelice čuvaju pjevanjem dječjih međimurskih pjesama koje dočaravaju načine na koji djeca prihvaćaju zbilju, a uslijed čega su iste protkane opisivanjem starih običaja, stvaralaštva, dijalektalnim izrazima te popraćena veselom melodijom.

Takav je način čuvanja tradicije pogodan pedagoškom procesu te ga djeca posebno dobro prihvaćaju. Tome dodatno doprinosi trud i zalaganje odgajatelja Nikole, inače člana sastava TS Zrin, koji skupine nerijetko prati na bisernici, tamburici, braču ili klaviru. Zajedno pjevaju pjesme Prvo leto služim, Ftiček veli, Cin-can cvrgudan, Tu za repu, Vrapček se ženil, Srečali smo mravljo, Mujcek cifrasti, Lepi moj vrtić ograjen, Šečem, sečem drotičko.

Pitali smo Pčelice znaju li što znače riječi u pjesmama koje pjevaju te im postavili nekoliko zagonetaka i dodatnih pitanja, a oni su se snašli i više nego dobro! Pikuša, kalamper, vura, škedenj, mujcek, feringa, guj, ziti se, pri hiži, zajtrek, obed.. neke su od riječi kojima su Pčelice morale odgonetnuti značenje. Odgovori na većinu izraza nisu predstavljali problem, a izdvajamo one koji su nas najviše dojmili!

Mujcek cifrasti: “Mujcek cifrasti je nekaj jako mekano…”, “Ono kaj je na vrhu kape..” “Mekani i šareni maček..”, “To je maček koji je cifrasti”
Škedenj: “Škedenj je velika škrinja..”, “Škedenj bi bio kao krov ili štala..”, “Unutra se drži slama, a mi u škednju imamo drva..”
Ziti se: “Znaš kaj bio ja rekel, našli smo se..”
Pikuša: “Mama prasica..”

Inače, najstarija skupina Pčelica najviše sati provedenih u vrtiću posvećuje programu “Idemo u školu” koji uključuje različite aktivnosti koje utječu na fizičku, intelektualnu, socio-emocionalnu i govorno-jezičnu zrelost, grafomotoričke vježbe, poznavanje prostornih i vremenskih odnosa, numeričko poimanje, imenovanje boja i prepoznavanje, pravilan izgovor riječi, bogaćenje rječnika, gramatičko i književno izražavanje, predčitalačke vještine – prvi i zadnji glas riječi, prepoznavanje slova, rad na koncentraciji, samostalnosti, kontroli emocija te suradnji s drugima. Od istraživačkih aktivnosti izdvajaju protočnost vode, zvuka, svjetlo i sjena, mirise, okuse, plovnost materijala, tvrdoću materijala i magnetizam.

Trenutno su odradili i aktivnosti vezane uz nadolazeći Uskrs, a njihove kretivne radove pogledajte u nastavku!

Najnovije vijesti

Pročitajte više