LEKCIJA IZ POVIJESTI

Vrhovni sud oslobodio Stjepana iz Međimurja i vratio mu beretku: ‘Zato jer je na grbu prvo polje bijelo ne znači da je grb ustaški’

Sjećate se slučaja iz 2019. godine, kada je Stjepana H. iz Strelca u Međimurju osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od 30 dana, zato što je na godišnjoj skupštini DVD-a Držimurec – Strelec na glavi nosio beretku s grbom s prvim bijelom poljem, iznad kojeg je pisalo ‘Bog i Hrvati’?

U presudi koju je tada donijela sutkinja Prekršajnog suda u Čakovcu stajalo je da je ‘grb ustaški’ i kao takav zabranjeni simbol, a natpis ‘Bog i Hrvati’ pozdrav kojim se remeti javni red i mir. Odvjetnik od Stjepana H. je u izjavi za Bujicu najavio žalbu i daljnju pravnu bitku.

Slučaj je završio na Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske koji je Stjepana u kolovozu ove godine oslobodio i vratio mu vunenu beretku uz ovo obrazloženje:

‘Grb s prvim bijelim poljem nije se kroz povijest koristio samo i isključivo nakon proglašenja NDH (1941.). Pritom treba navesti da se grb koji je bio u upotrebi za vrijeme vladavine Nezavisne Države Hrvatske, osim od štita s 25 kvadratičastih polja, bijelih i crvenih, poredanih naizmjenice u pet redova tako da je početno polje bijelo, sastojao i od slova ‘U’ s tropletom,’ stoji u presudi.

Po mišljenju Vrhovnog suda nošenjem kape ‘beretke’ na kojoj se nalazi ‘grb s crveno-bijelom šahovnicom’, s početnim bijelim polje i natpisom ‘Bog i Hrvati’ ne evocira se Nezavisna Država Hrvatska i ne radi se o ustaškom obilježju.

– Od 14. stoljeća pa do donošenja Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske (od 21. prosinca 1990. godine), grb s bijelim poljem bio je višekratno u upotrebi, pri čemu se naglašava da polja predstavljaju grafičku modifikaciju utvrde, a ne šahovsko polje. Činjenica da je izgled hrvatskog grba prvi puta u hrvatskoj povijesti reguliran zakonom tek za vrijeme vladavine NDH ne otklanja značaj prethodne, a i naknadne, povijesne uporabe hrvatskog grba s prvim bijelim polje. Grb s početnim bijelim poljem pojavljuje se krajem 15. stoljeća u krugu Habsburgovaca za vrijeme Maksimilijana I., i počinje se upotrebljavati kao grb vladara koji pretendira da uskoro vlada hrvatskim prostorom. Jedna od najstarijih slika grba kraljevine Hrvatske iz 1495. nalazi se u Innsbrucku na pročelju kuće u Herzog-Friedrich Straße 35, a radi se o grbu koji ima prvo bijelo polje. Također, nekadašnja zastava Sveučilišta u Zagrebu uz 1907. imala je grb s prvim bijelim poljem, a i krunidbena zastava posljednjeg Habsburgovca koji je vladao Hrvatskom Karla IV., dolazi s prvim bijelim poljem. Tako je 25. srpnja 1990. godine Hrvatski sabor donio Amandman LXVI na Ustav Socijalističke Republike Hrvatske, u kojem je navedeno: Grb RH je povijesni grb, osnovica kojeg se sastoji od 25 crvenih i bijelih polja, a radilo se o grbu s prvim bijelim poljem. Smatrati da je grb s prvim bijelim poljem neprihvatljiv samo zato što je bio ukomponiran u simbole Nezavisne Države Hrvatske i da njegova upotreba, bez ikakvih drugih okolnosti ili radnji, znači evociranje NDH, odnosno smatrati ga samim po sebi ustaškim obilježjem, nije prihvatljivo – zaključili su.

Najnovije vijesti

Pročitajte više