RESTAURIRAN POKLONAC

Vratio se sveti Rok u svoju Štrigovu

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

Nakon što je petnaestak dana bio na restauraciji ili obnovi u Varaždinu, kip ili poklonac Svetog Roka vraćen je na mjesto s kojeg je privremeno skinut krajem prošle godine. Kvalitetno su restaurirani svi dijelovi kipa i lika Svetog Roka, kao i postament, te on blista na suncu kao i pod svjetiljkom u noći i osim što simbolizira i svjedoči kako u Štrigovi prebivaju kršćani, kip je i ukras Štrigove i to na samom ulazu u nju, gornjemeđimursku ljepoticu i prijestolnicu najboljih hrvatskih vina.

Uistinu je lijep, sada osvježen jakim bojama i izražajima svih segmenata. Podsjetimo. Visoki pil Svetog Roka, zaštitnika od bolesti kuge već 200 godina se nalazi na mjestu gdje se račvaju ceste prema Grabrovniku i Jalšovcu i uskoro će biti restaurira ili obnovljen, za što Ministarstvo kulture Općini Štrigova dodjeljuje 50.000 kuna.

Početkom 2022. godine Općina Štrigova je u Ministarstvo kulture poslala projekt restauracije pila ili poklonca Svetog Roka koji se nalazi u trokutu između Državne ceste koja vodi prema Sloveniji i županijske ceste koja vodi prema Svetom Martinu na Muri, odnosno naseljima Grabrovnik i Jalšovec. Ministarstvo je općini poslalo Rješenje kojim se utvrđuje kako je Pil Svetog Roka kulturno dobro i kako se ministarstvo slaže da su potrebni zaštitni i drugi radovi na njemu.

Pil se prvi put u spisima pojavljuje 1822. godine, istovremeno kada i pil Svetog Florijana na zapadnoj strani Štrigove. S pila su godine i nevrijeme isprali napise te ne čudi kako su mnogi prolaznici, pa i autor ovog teksta bili uvjereni kako je pil u blizini Osnovne škole zapravo pil Svetog Florijana, osobito iz razloga što i Sveti Rok na postamentu stoji dostojanstveno kao i sveti Florijan, no trebalo je bolje pogledati i vidjeli bi se elementi i životinje koje simboliziraju svetog Roka, kao što su tikvice, putnički štap, pas uz noge, volut, jaja, ranu na nozi i slično. Blagdan svetog Roka slavi se 16. kolovoza po Katoličkom kalendaru.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još