Prvi i najvažniji posao u vinogradu je rezidba. Ako ona nije stručna napravljena može znatno umanjiti urod grožđa. Zato, uz vlasnike vinograda, najčešće veće komplekse vinove loze orezuju stručne ekipe rezača, koje godinama uspješno rade taj posao.
No, kako god stručne bile, valja prekontrolirati svaki čokot. To znaju i poznati vinogradari, otac i sin, Vlado i Robi Hrvat iz Svetog Urbana, koji nakon svake rezidbe još jednom prođu vinogradima sa škarama u rukama i poprave eventualne greške.
Osmijeh na njihovim licima jasno govori da je posao dobro obavljen, a sada slijedi povezivanje orezanih rozgvi za žicu, pa prskanje…
Inače, rezidba mora završiti, kako kažu stari spisi, do Jožefova, 19. ožujka, a onda slijede drugi itekako važni poslovi u “tvornici na otvorenom” sve do berbe i prešanja. Tada vinogradari postaju vinari i sele u podrume gdje njeguju vina. I u tome su Horvatovi majstori s obzirom na brojne najsjajnije medalje koje dobivaju njihova vina na domaćim i stranim ocjenjivanjima.