UZ SVJETSKI DAN VODA

VLADIMIR TOPOLNJAK: Iako se već 10 godina naša cijena ne mijenja, stalno podižemo kvalitetu vodoopskrbe u Međimurju

Svake se godine 22.ožujak obilježava kao Svjetski dan voda. Odlukom Opća skupština UN-a od 1993.godine na ovaj se dan, diljem svijeta, želi posebno skrenuti pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda „Vrednovanje vode“ upućuje na razmatranje vrijednosti vode i što ona znači svakome od nas. U Međimurju se često ističe da je voda koju pijemo visoke kvalitete, pa smo u razgovoru s direktorom Međimurskih voda Vladimirom Topolnjakom željeli provjeriti je li to još uvijek tako.

-Mislim da su svi Međimurci zadovoljni kvalitetom vode koju imamo i pijemo. Činjenica je da je naša voda ukusna za piće, ali i besprijekorno zdrava. To potvrđuje i preko tisuću analiza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kako zagrebačkog, tako i našeg, nalazi sanitarne inspekcije, ali i rezultati našeg laboratorija koji na dnevnoj bazi prati kvalitetu vode. Uostalom, glavni zadatak i cilj našeg poduzeća upravo i jest da vodoopskrba bude kvalitetna i sigurna. Tome je podređeno cjelokupno naše poslovanje u kojem se držimo najviših ISO standarda kvalitete, kao i HACCP sustav koji se odnosi kakvoću vode na koju se primjenjuje HASAP sustav.

Voda koju imamo uistinu je visoke kvalitete i zbog prirodnog pročišćavanja. Prolazeći kroz prirodne naslage šljunka i pijeska podzemna voda, koja teče paralelno s Dravom, prirodno se čisti već stoljećima. Dobro je što i naši susjedi u uzvodnom dijelu Drave sve više pročišćavaju te u rijeke puštaju pročišćenu vodu. Sve to daje rezultat i na naša dva vodocrpilišta gdje je voda izrazito kvalitetna, tako da je, bez posebne dorade, osim preventivnog kloriranja, puštamo u sustav. Mi pratimo i onu vodu koja će tek za 50 dana doći na vodocrpilište, vodimo računa o njezinoj kvaliteti i provodimo analize koje su puno opsežnije i šire od propisanih upravo zato jer za naše korisnika želimo učiniti i više nego zakon određuje. Zbog svega toga možemo pouzdano reći da je voda svakim danom sve bolja, tvrdi Topolnjak.

Korisnike uvijek zanima cijena vode i može li biti niža. S obzirom da imamo vodu visoke kvalitete kako se to odražava na njezinu cijenu?

Ponosimo se činjenicom da Međimurske vode svoj udio u cijeni nisu mijenjale još od 2011.godine. Dakle, već 10 godina držimo istu cijenu. Ne samo da je cijena na istoj razini, nego iz tih sredstava mi svake godine radimo sve više i više na poboljšanjima i unaprjeđenju sustava koji je pri samom vrhu kvalitete u Hrvatskoj. U našem poslovanju koristimo najsuvremenija i najnovija tehnička dostignuća, a zahvaljujući vrhunskim stručnjacima koje imamo svi dijelovi naše firme su visoko pozicionirani po postignutoj kvaliteti u odnosu na druge tvrtke iz naše branše. Zbog toga resorno ministarstvo upravo Međimurske vode često izdvaja kao ogledni primjer kolegama iz cijele Hrvatske, a kod nas je bilo dosta stranih delegacija kojima smo prezentirani kao ogledni vodovod. Naši kolege iz Izraela, Danske, Njemačke, Švicarske i drugih europskih sila u ovom području nakon snimanja stanja u našem poduzeću rekli su da nimalo ne zaostajemo za njima, dapače da u nekim segmentima imaju što naučiti od nas, ponosan je na djelatnike i tvrtku Topolnjak.

Najnovije vijesti

Pročitajte više