BLIŽI SE VINCEKOVO

Dođite na štrigovske brege i obiđite najbolje vinarije

Staza Vincekovog pohoda vodi od Doma kulture Štrigova, do vinarija Cmrečnjak, Štampar, Horvat i Kocijan, ali neće biti tradicionalnog vođenja niti bonova za vina i delicija. Ukupna dužina staze za pješačenje je oko 7 kilometra, ali moguć je izbor i kraćeg pješačenja na primjer od Cmrečnjaka do Horvata.

Općina Štrigova i njezina Turistička zajednica u hrvatskoj Vinskoj metropoli Štrigova, organiziraju ovogodišnje Vincekovo pod starim nazivom ‘Vincekovo po štrigovskim bregima’ i to na samu svetkovinu Vinka, đakona i mučenika i prijatelja vinogradara i vinara u subotu 22. siječnja 2002. godine.

Zbog epidemioloških mjera ove godine neće biti vođenja kojima je ona najbolja vremena vodio nezamjenljiv Josip Mikec s prikazom obreda obrezivanja trsova i krštenja uz kobasice i druge suhomesnate dobrote po stazi nego će svaka osoba ili skupina sama odrediti vrijeme polaska na stazu koja svoj početak ima kod Doma kulture u Štrigovi i potom vodi do vinarija Cmrečnjak, Štampar (na Mađerkinom bregu), Horvat i Kocijan koje će toga dana za sve imati otvorena vrata svojih podruma sa širokom paletom vina i prigodne delicije ovog kraja.

Staza je duga oko 7 kilometara i što je posebnost ovog kraja i pješačenja (pohoda) je ukupnost uspona od 223 metra i ukupnost spuštanja 206 metara. Ove godine neće biti niti do sada uobičajenih bonova te će sudionici pohoda vina konzumirati po cijenama koje odrede domaćini. Isto tako oni koji žele propješačiti cijelu dionicu svoja vozila mogu parkirati kod Doma kulture gdje je i završetak pohoda. Štrigovu nazivamo hrvatskom vinskom metropolom iz mnogo razloga, a temelj su nam uistinu najbolja hrvatska, ali i europska i svjetska vina kakvih na ovako malom prostoru nema nigdje u svijetu.

Ne znamo kakvi će vremenski uvjeti biti 22. siječnja i koju dužinu staze će sudionici odabrati, ali sigurni smo kako će moći kušati i konzumirati najbolja moguća vina koja su već osvojila srca mnogih ljubitelja dobre kapljice i na mnogim izložbama, sajmovima i ocjenjivanjima vina dobila najviša priznanja. Treba samo malo dobre volje, nešto opreme i kuna i dan će biti za pamćenje. Vidimo se!

Najnovije vijesti

Pročitajte više