IZ MEĐIMURJA U SVJETSKU ELITU

Vinarija Cmrečnjak prije skoro 13 godina proizvela je genijalnu Ledenu graševinu. A danas puni odlične pušipele, vrlo dobre rizlinge, sauvignone i sive pinote

Autor: Kult Plave Kamenice Foto/Video: Stjepan Foto Hranilović/ Kult Plave Kamenice
- Advertisement -

Tijekom prošla dva tjedna Kult Plave Kamenice probali su veći dio portfolija vinarije Cmrečnjak, jedne od tri najvažnije međimurske vinske obitelji (druge dvije su Štampar i Dvanajščak-Kozol). Vinarija Cmrečnjak u zadnjih je pet godina osvojila vrlo mnogo Decanterovih medalja uključujući i zlato za izvrstan single vineyard Pušipel Mađerku iz 2021. godine.

Općenita kvaliteta Cmrečnjakovih vina tehnički je visoka, a sortnost i terroir definitivno dolaze do izražaja. Cmrečnjak je jedan od onih vinara i vinogradara koji pokazuju da se Međimurje može uvrstiti u nekoliko najvažnijih hrvatskih vinogorja i da ima sadržajni i marketinški potencijal sličan plešivičkom.

U nizu novijih Cmrečnjakovih vina zatekla se i jedna prilično stara uska boca napunjena Ledenom graševinom iz 2012. godine. To je vino fantastično; ono jest teksturalno sirupasto, ali visoka kiselina sprečava osjećaj lijepljenja na ustima. Arome su prebogate, s još jako puno voćnih nijansi, a okus intenzivan, voćno-kiselo sladak, s puno meda i oraha na završetku. Okus je beskrajno dug. Radi se o jednom od najintenzivnijih i najimpresivnijih hrvatskih slatkih vina koja smo kušali u zadnjih nekoliko godina. Uslijed klimatskih promjena vrijeme ledenih vina vjerojatno je iza nas. No, ova Graševina podsjeća da ledena vina mogu biti veličanstvena i prebogata, piše Kult Plave Kamenice

Šampionski Pušipel Mađerka iz 2021. godine elegantno ujedinjuje  vježinu i supstancijalnost. Ovo vino srednjeg tijela, čvrste strukture i gotovo uljaste teksture vrlo je precizno napravljeno. Svojom kristalnom čistoćom Pušipel Mađerka podsjeća na vrhunska vina Elene Walch, velike južnotirolske vinarke (vinariju sada vodi njena kćer Karoline Walch).

Pušipel Xtreme iz iste berbe osvojio je Decanterovu srebrnu medalju. Xtreme je jedan od elegantnijih hrvatskih oranža, kojem maceracija nije prikrila sortnost nego mu je dala veće tijelo i bogatiji spektar okusa. Xtreme je gust, snažniji pušipel, koji se može piti i uz jela od crvenog mesa, uz roštilj, kao i uz plavu tunu, losos i šumske gljive, osobito vrganje. Osnovni Pušipel, Rizling, Sauvignon i Sivi pinot iz recentnih berbi dobra su, svježa, sortna vina u kojima se osjeća sjeverni međimurski terroir ali i puno optimalno zrelog grožđa.

Važno je istaknuti da su skoro sva Cmrečnjakova bijela vina dobro uravnotežena, osim nefiltriranog Chardonnaya iz serije CMR. Problem Cmrečnjakova Chardonnaya iz 2022. nije u izostanku filtriranja (to, dapače, podržavamo) nego u prejakom drvu koje je prekrilo vino. Zanimljivo je da se barrique ne osjeti toliko na nosu, koji je voćno-cvjetno kremast, koliko na okusu, osobito na aftertasteu koji je prilično težak.

Na kraju smo još kušali Cmrečnjakov Merlot Mađerka iz 2020. godine. Radi se o lakopitkom, voćnom vinu s puno svježine. Merlot Mađerka definitivno nije loše vino, ali mu nedostaje sunca. Dobro je, međutim, što sve više Međimuraca sadi i buteljira crne sorte. Sa sve toplijim ljetima, Međimurje bi polako moglo postati i zemlja crnih vina. Bijele sorte, naravno, i dalje dominiraju ne samo količinom nego i kvalitetom, što je evidentno i u raznim verzijama Cmrečnjakovih pušipela kao i u drugim njegovim bijelim vinima.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još