SUTRA SVEČANO OBILJEŽAVANJE DANA OSLOBOĐENJA MEĐIMURJA

Vijenci i svijeće na spomenike partizanima u Čakovcu i Svetom Jurju u Trnju

U utorak, 6. travnja 2021. godine, izaslanstvo Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Donji Kraljevec i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije položit će vijence i zapaliti svijeće u povodu 76. godišnjice oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije.

Program obilježavanja obljetnice održat će se prema utvrđenom rasporedu. U 9 sati polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred Spomenika poginulim partizanima obavit će se na čakovečkom groblju u Mihovljanu. U 9:30 sati polaganje vijenca i paljenje svijeća je na spomen groblju u Svetom Jurju u Trnju. Očekuju se i prigodni govori općinskih, gradskih i županijskih dužnosnika.

Da podsjetimo, dana 6. travnja 1941. Čakovec su napali njemački zrakoplovi. Već 7. travnja u Međimurju nije bilo ni jednog vojnika Jugoslavenske vojske, kada u Čakovec ulaze njemačke snage i proglašavaju Međimurje njemačkim okupacijskim područjem.

Četiri godine kasnije, 6. travnja 1945. Čakovec oslobađaju Bugarska vojska i Crvena armija. Jedinice bugarske 16. pješadijske divizije, vodeći žestoke borbe protiv njemačkih snaga, zauzele Čakovec, a potom, goneći neprijatelja, izbile na liniju k. 314 – s. Sv. Juraj – s. Grobje – s. Dunjkovec. Potom su u grad ušle i prve partizanske jedinice Kalničkog odreda u kojima su bili brojni Međimurci.

Iako je cijelo područje Međimurja oslobođeno nekoliko dana kasnije, ovaj dan se obilježava kao Dan oslobođenja Međimurja.

Najnovije vijesti

Pročitajte više