VALERIJA KORENT, GLAVNA SESTRA ŽUPANIJSKE BOLNICE ČAKOVEC

VIDEO Za Covid bolesnike još je 27 slobodnih kreveta, što ako se popune?

Kakva je situacija u Županijskoj bolnici Čakovec, kakvi su kapaciteti za zbrinjavanje pacijenata i što ako se oni popune, te koliko ljudi trenutno radi na Covid odjelima, rekla nam je Valerija Korent, glavna sestra Županijske bolnice Čakovec.

– Županijska bolnica Čakovec trenutno ima kapacitet od 294 kreveta, od čega smo 149 kreveta predvidjeli za Covid-pozitivne pacijente. S današnjim danom imamo hospitalizirano 122 Covid pozitivna pacijenta i 144 ne-Covid pacijenta – rekla je.

Bolnica trenutno ima 27 slobodnih mjesta za prijem Covid pozitivnih pacijenata.

– Zbog ove pandemije morali smo organizirati devet Covid odjela + izolacijski odjel, a pedijatrija zbrinjava svoje male pacijente na Odjelu pedijatrije. Svi se nadamo da neće doći do tog scenarija da se popune svi kapaciteti. Tražili smo pomoć ministarstva, jer naš je prijedlog da pacijente premjestimo u druge bolnice koje imaju slobodne kapacitete – objašnjava Valerija Korent.

Valerija Korent, glavna sestra Županijske bolnice Čakovec

Objasnila je i da se sve medicinske sestre, tehničari, liječnici i bolničari se premještaju na Covid odjele ovisno o broju hospitaliziranih pacijenata te da trenutno na Covid odjelima ima oko 130 medicinskih sestara i tehničara.

– Imamo i 13 vanjskih medicinskih sestara i tehničara, koji su nam došli na ispomoć. Ne koristimo godišnje odmore tako da se što više pokušamo rasteretiti tih duplih smjena, jedni drugima pomažemo – rekla je i istaknula:

– Svima bih preporučila da se cijepe, da se pridržavaju epidemioloških mjera i bez obzira koliko su skeptični, moramo vjerovati struci i znanosti, jer to je jedini način da se vratimo u normalan život, jedini način da se rastereti bolnički sustav i, na kraju krajeva, na taj način svi građani mogu dobiti zdravstvenu skrb, dakle, ne samo Covid pozitivni već i svih drugi koji trebaju našu pomoć, što je nažalost sada ograničeno i prostorno i zbog nedostatka ljudskih resursa jer zaista je teško u takvim uvjetima pružiti adekvatnu njegu i skrb svima kojima je to potrebno.

Čitav video pogledajte ovdje:

Najnovije vijesti

Pročitajte više