VINA ZA VIKEND: BOGATSTVO OKUSA TOMŠIĆEVIH VINSKIH KRALJICA

VIDEO: Uz uskrsni doručak preporučamo pjenušavo vino “Zlatni zvir” Vinarije Tomšić iz Železne Gore

Tatjana i Alojz Tomšić

Alojz Tomšić iz Železne Gore nije samo veliki vinogradar, nego i veliki čovjek. Ljudina. Namučio se on, zajedno sa suprugom Tatjanom, dok je stvarao sve ovo što ima. Mnogi nisu vjerovali u njega ni onda kad se bavio poljoprivredom, ni kad je bio prijevoznik, a ni kad je poslije Domovinskog rata ozbiljnije počeo s proizvodnjom vina. Danas je Vinogradarstvo i podrumarstvo Tomšić jedno od najvećih, najopremljenijih i najpoznatijih ne samo u štrigovskom kraju i Međimurju, nego i širom Hrvatske. A to se može postići samo velikim odricanjima, ali i upornošću, znanjem, ali i cjelodnevnim radom.

Usput je pomagao i drugima, stjecao prijatelje i štovatelje njegovih vina. Zato je kod njega uvijek živo, pogotovo u prostranim kušaonicama vina, što mu je izuzetno drago. No, valja imati i strpljenje i snagu da bi se udovoljilo svim željama i potrebama onih koji su redovni konzumenti njegovih vina.

-Mi smo i ranije imali gorice, ali sredinom devedesetih godina profesionalno smo krenuli u taj posao. Sadili smo nove vinograde, najbolje sorte vinove loze, birali najbolje položaje i kupovali nove parcele. Danas imamo oko 8 hektara svojih vinograda, na kojima je zasađeno oko 40 tisuća trsova. Zastupljene su sve važne sorte: sauvignon, graševina, rajnski rizling, zeleni silvanac, pušipel, žuti muškat i chardonnay, te crna sorta cabernet sauvignon. U našem podrumu pravi je hit među kupcima zeleni silvanac, zatim sauvignon i muškat žuti, a i sve ostale sorte vina imaju visoku ocjenu stručnjaka i redovno su nagrađivane na izložbama i sajmovima – ističe Alojz.

Tomšićeva vina mogu se kušati u brojnim lokalima širom Međimurja, Varaždina, Zagreba te u Srbiji u Beogradu i Novom Sadu. Oko 5 tisuća boca sauvignona plasirano je i na kinesko tržište, ali je zasad taj posao, zbog korone, malo zastao. Njihova vina mogu se nabaviti i u “Međimurskom štacunu” u Čakovcu.

VINO I PJESMA

Vinogradarstvo i podrumarstvo Tomšić zadnjih godina počelo je razvijati i liniju visokokvalitetnih pjenušavih vina. Sada ljubiteljima nude pjenušac “Zlatni zvir”, napravljen od baze pušipela, te nadaleko poznati rose “Evelin”. Taj pjenušac dobio je ime po poznatoj opernoj divi Evelin Novak, rodom iz Gornjeg Mihaljevca.

-Njezin otac Vili moj je veliki prijatelj i često dolazi ovamo. Nekoliko puta bila je i Evelin, kušala naš rose pjenušac, koji joj se dopao, pa riječ po riječ i dogovorili smo se da mu damo ime po njoj. Bila je sretna zbog toga, a i mi smo bili ponosni. Evelin je svojim glasom i slavom prave umjetnice, to i zaslužila – rekao nam je Alojz.

Želja mu je napraviti još jedan pjenušac, ekskluzivnog okusa, a nosit će ime “Opera selecta”. I to je zasad sve što je želio otkriti.

VINSKI HRAM ALOJZA I TATJANE

Iako se zbog razvoja vinske proizvodnje njihovo gospodarstvo poprilično izgradilo i proširilo u pitomoj dolini Železne Gore, ipak Alojz i njegova Tatjana imaju svoj vinski hram u starom dijelu podruma. Zapravo je riječ o banci vina, u koju se deponiraju butelje najkvalitetnijih vina u određenoj proizvodnoj godini. Podrum je starinski, boltani, napravljen od cigle, ali je prije nekoliko godina obnovljen i sada je omiljeno mjesto domaćina i njihovih posebnih gostiju.

-Vezan sam za ovaj dio zato, jer se taj podrum počeo graditi ispod stare kuće na dan kad sam rođen. Poznati zidarski majstor iz toga kraja Hunjadi došao je sa svojim radnicima i počeo raditi točno 12. lipnja 1961. godine, što znači da će ove godine podrum imati 60 godina kao i ja – kaže Alojz.

Tomšićevi puno pozornosti posvećuju i uvijek novim, zanimljivim etiketama, najčešće tematikom vezanom za međimursku povijest. Tako pušipel krasi lik Petra Zrinskog, a sva vina na svojim etiketama imaju i stiliziranu sliku posude za piće, koja se upotrebljavala kao vrč. Riječ je o grčkom peharu askos, koji se koristio 8 stoljeća prije Krista, a pronađen je na arheološkom nalazu kod Goričana. Original se čuva u Muzeju Međimurja, a stilizirana slika krasi Tomšićeva vina.

PJENUŠAC UZ SVAKI OBROK

Što od svega iz podruma Tomšićevih odabrati za blagdanske dane, za svečani stol?

-Za aperitiv u svakom slučaju pjenušac. To je danas u trendu: ili svježi “Zlatni zvir” ili za nježniji spol “Evelin”. Uz laganija jela zeleni silvanac i sauvignon, a uz jača jela pušipel, rajnski rizling i graševina. Uz kolač ili tortu preporučam naš chadonnay ili žuti muškat. I još jedna preporuka, probajte uz uskrsni doručak pjenušac “Zlatni zvir”, nećete požaliti – kaže Alojz.

Adresa Vinarije Tomšić je Železna Gora 56 (kod Štrigove), a radno vrijeme radnim danom od 8 do 18 sati, a subotom i nedjeljom od 8 do 13 sati. Naravno, uz prethodnu najavu na telefon, goste dočekuju i u drugo vrijeme. Možete se najaviti na 098 241 891 ili na kućni 040/584-200. Živjeli!

Najnovije vijesti

Pročitajte više