MOJ TJEDAN: SANDRA HERMAN

Vesele me nedjeljna druženja i lutanja s mojim nećakom Lukom

Portal medjimurski.hr svake vam nedjelje donosi priču o jednom tjednu u životu naših poznatih i manje poznatih sugrađana. Iz prve ruke prenosimo njihov osvrt na sve ono što im je obilježilo tjedan u poslovnom i privatnom smislu. Pročitajte i pogledajte kako je proteklo posljednjih sedam dana državnoj tajnici Ministarstva turizma i sporta.

Funkciju državne tajnice u Ministarstvu turizma i sporta službeno sam počela obavljati 1. listopada prošle godine i moram priznati da se je moj dotadašnji život od toga dana u velikoj mjeri promijenio. Doduše, svaki puta kada se ukazala prilika, a u posljednje vrijeme bilo ih je nekoliko, službeno sam bila u Međimurju i prisustvovala završnici i otvorenju odličnih turističkih projekata.

Moj tjedan u velikoj je mjeri šarolik, dinamičan, obiluje brojnim obavezama, koje se razlikuju iz dana u dan i za koje se raspored često puta mijenja i prilagođava iz sata u sat, ali neke stvari kao što je pješačenje na posao ili s posla po Savskom nasipu, ili večernje brzo hodanje Jarunom, ili ono što najviše veseli – a to je vikend povratak u Međimurje – i dalje je ostalo konstanta.

PONEDJELJAK; 15.03.2021.

Ponedjeljak je redovito, kao i vjerojatno većini nas, najteži i najzahtjevniji dan u tjednu. Imam još jedan dodatni razlog za to, a taj je što se to jutro budim puno ranije nego inače kako bih do kraja spakirala kovčeg, završila po kući sve ono što je ostalo od vikenda te krenula prema Zagrebu na čijem ulazu redovito upadam u prometnu gužvu. Dolaskom u zgradu koja je popularno nazvana „Kockica“ na Prisavlju gdje je sjedište Ministarstva turizma i sporta, poželim „dobro jutro“ dragoj i uvijek veseloj Ivani u čajnoj kuhinji kojoj pozdrav ujedno predstavlja i narudžbu za crni čaj kojim redovito započinjem svoj radni dan.

Uz jutarnji čaj slijedi i priprema za radne obveze, konačno definiranje rasporeda, odgovori na mailove  te priprema za predstojeće sastanke.

Prvi od sastanaka u nizu je susret s direktorom turističke zajednice Jezera na otoku Murteru, koji mene i načelnika Sektora za sustav turističkih zajednica, našeg dragog Međimurca Marka Puškadiju (bez čije svesrdne pomoći, poticaja i suradnje ne biste sada čitali ove rečenice) upoznaje s proizvodima, uspjesima ali i problematikom kojom se susreću određene turističke zajednice, osobito u ovo za turizam vrlo nepredvidivo i zahtjevno doba.

Nakon ovog vrlo zanimljivog i konstruktivnog sastanaka slijede sastanci sa ravnateljima Uprava, pravnom službom te redovita Gospodarska koordinacija svakog ponedjeljka kao priprema za ovotjednu sjednicu Vlade.

UTORAK; 16.03.2021.

Ponovno započinjem dan crnim čajem, a ovaj put i brzinskim prelistavanjem novina, budući da u jutarnjim satima nema zakazanog sastanka ali zato ima novih ideja i obaveza koje odmah dogovaram sa tajnicom Uprave.

Naime, temeljem sastanka koji je prije neki dan održan s direktorima regionalnih turističkih zajednica danas dogovaramo direktne prijedloge po pojedinim županijama vezano uz aktivnosti i mjere koje ćemo provoditi u smislu pripreme nadolazeće turističke sezone.

Nakon toga sa stručnim službama dogovara se održavanje sjednice Turističkog vijeća i Skupštine Hrvatske turističke zajednice, a u trenutku kada pomislim da je današnji radni dan gotov, na potpis mi stiže hrpa predmeta vezano uz polaganje stručnih ispita na stručnim poslovima u turističkim zajednicama.

Bez obzira što je današnji radni dan završio kasno na večer, po povratku u stan, još sam uvijek  imala snage i volje odmah uskočiti u patike i trenirku i odraditi 7 kilometara brzog hodanja po prekrasnom Jarunu.

SRIJEDA; 17.03.2021.

Današnji dan započeo je sunčano, veselo i vedro, a tako sam se i ja osjećala pa sam umjesto autom na posao odlučila krenuti pješice uživajući u šetnji Savskim nasipom.

Uz svakodnevne obveze; odgovore na mailove, potpisivanje dokumentacije, sastanke sa suradnicima iz Uprava i Kabineta ministrice, danas sam se posebno veselila jednom sastanku koji sam dogovorila za mog prošlotjednog službenog posjeta našem Međimurju.

To je susret s mojim dragim prijateljem, dugogodišnjim suradnikom i slobodno mogu reći mojim turističkim mentorom Rudijem Grulom, direktorom Turističke zajednice Međimurske županije. Sastanku je, naravno, prisustvovao i naš Marko Puškadija, načelnik Sektora za sustav turističkih zajednica i mislim da ne trebam posebno isticati koliko me veseli suradnja koja se nakon dugog niza uspješnih godina i mnogih zajednički realiziranih projekata samo još više produbila, te postala bolja i konstruktivnija. Upravo takav bio je i naš današnji zajednički sastanak gdje smo otvorili mnoge teme vezano uz projekte od iznimnog značaja za daljnji razvoj Međimurja kao atraktivne i konkurentne turističke destinacije s posebnim naglaskom  na mogućnosti privlačenja EU sredstava.

ČETVRTAK; 18.03.2021.

Današnji radni dan započinje sastankom na drugoj lokaciji. Naime Ministarstvo turizma i sporta trenutno djeluje na tri lokacije raspršene po Zagrebu; tako je osim „centrale“ u Kockici određen broj službenika iz različitih Uprava dislociran u Aveniji Dubrovnik, a Uprava za sport nalazi se u Ciboninom tornju.

Ja ću svoj današnji radni dan provesti uglavnom u Aveniji Dubrovnik.

Započinjemo s kolegijem Sektora za sustav turističkih zajednica na kojem rješavamo mnoga pitanja od onih kadrovskih, do pitanja nadzora turističkih zajednica te usuglašavanja odgovora na pitanja s terena vezana uz različite tematike.

Nakon kolegija nastavljaju se pojedinačni razgovori i dogovori, a boravak u Aveniji završavam dogovorom  o održavanju sjednice Povjerenstva za javnu turističku infrastrukturu.

U popodnevnim satima vraćam se u Kockicu gdje me dočekuje hrpa dokumenata za potpisivanje, mailova koji traže odgovor, telefona koji uporno zvoni….i tako do kasnog popodneva kada gasim računalo, odijelo mijenjam trenirkom, koja je uvijek u ruksaku ispod radnog stola, cipele patikama i krećem kući put Savskog nasipa. Nakon takovog dana, 5 kilometara šetnje po svježem zraku ne može naškoditi, zar ne?

PETAK; 19.03.2021.

Evo i posljednjeg radnog dana u ovom tjednu. Činilo se da će biti miran, da neće biti nikakvog velikog odstupanja od predviđenog rasporeda, te da ću bez većih problema sve riješiti kako bih na vrijeme krenula put Međimurja na kojem će mi se pridružiti i moja sestrična Tina koja se vraća iz Rijeke.

Ali, kao što je u ovom poslu uobičajeno, pa i normalno, to naravno nije bilo tako. Sastanci su kasnili, pa su se odužili, dostavljeni su novi materijali za analizu i usuglašavanje, javljali su se novi upiti koji su tražili hitna očitovanja, mobiteli su zvonili više nego inače, iskrsnule su nove neplanirane obaveze i tako sam na kraju radnog dana već u cipelama za vožnju završila u Visokoj školi Aspira na završnici projekta ASPIRATUR u kojem je Ministarstvo turizma i sporta bilo partner što me je posebno razveselilo budući da se radi o odličnom projektu.

I nakon toga konačno put kući. Put za naše malo, prekrasno Međimurje… Moja najmlađa sestrična Tina i ja koristimo vrijeme vožnje da malo popričamo o svemu i svačemu, ali i da se usput malo i zabavimo jer Tina je magistra muzike, prva truba u HNK Rijeka, članica brass kvinteta i s njom je uvijek i više nego zabavno. A kad smo nakon zabavne vožnje stigle u našu Belicu otišle smo svaka svome tati čestitati Dan očeva, a ujedno i imendan jer – vjerovali ili ne – i jednom i drugom ime je Josip!

S malim zakašnjenjem sretan imendan svim Josipama i Josipima i svima sretan Dan očeva!!!

SUBOTA; 20.03.2021.

Prohladno subotnje jutro. To mi baš i odgovara. Nakon malo duljeg spavanja na redu su novine i nakupljeni prospekti koji se listaju uz čaj. Nakon jutarnjeg opuštanja vrijeme je za brzinske kućanske poslove koje treba što prije završiti kako se ne bi propustio još jedan termin kod frizerke. Imam sreće što je moja draga Patricija – moja bivša učenica, a sada već dugi niz godina i moja frizerka – ima i više nego dovoljno razumijevanja za moja konstantna otkazivanja, pa ponovna zakazivanja termina. Ali zato, iz trećeg pokušaja, slika govori više od riječi.

S novom frizurom ide se na pranje auta, a usput naravno i tjednu kupovinu.
Za kasni ručak, odnosno ranu večeru, obećala sam ispeći banjalučke ćevape, naravno u somunu s nezaobilaznim kajmakom, tako da se i danas mogu pozdraviti s dijetom. Subotnja večer rezervirana je za odmor uz TV.

NEDJELJA; 21.03.2021.

Nedjeljno prijepodne proteklo je uglavnom uz odmor, novine i kućanske poslove.

Nedjeljno rano poslijepodne uvijek me posebno veseli jer ga provodim s meni najdražom osobom, mojim nećakom Lukom. Budući da su nam zajednička druženja, koja smo nedjeljom najradije provodili kod mojih roditelja, zbog epidemiološke situacije u velikoj mjeri ograničena, odlučujemo se uglavnom za prirodu i boravak na otvorenom.

Ove nedjelje to je Mursko Središće; grad rudara. Hodajući Murskom šetnicom razgovarali smo o rudarstvu, ali i mnogim drugim temama koje njega zanimaju. Ujedno smo dogovorili i lokacije koje želimo posjetiti prilikom našeg sljedećeg izleta, a to su svakako šetnica i ergela Međimurskog konja u Svetom Martinu te muzej Med dvemi vodami u Križovcu.

Nakon nezaobilaznog Mc Donalds obroka koji se podrazumijeva pri svakom dječjem izletu vraćamo se kući sretni i zadovoljni i pripremamo za novi radni tjedan!

Najnovije vijesti

Pročitajte više