On je veliki ljubitelj gljiva, uspješan berač i dugogodišnji član Gljivarskog društva “Smrčak” iz Čakovca. Ona je odlična kuharica, pa su tako udružili snage i napravili odličan namaz, koji su publici predstavili u subotu na Martinju u Nedelišću.
Riječ je o pašteti od gljiva. I to ne bilo kakvoj.

Verica i Zvonimr Horvat brojnim znatiželjnim i oduševljenim degustatorima otkrili su kako je napravljena:
-Ja sam nabrao gljive, a ona je sve “iskemijala” – smije se Zvonko.
-Upotrijebila je desetak vrsta gljiva iz porodica krasnica, trubača, vrganja i lisičarki. Zato je i okus tako kompleksan i pun šumskog mirisa – kaže Zvonko.
Verica ukratko pojašnjava da je gljive popržila na maslacu, luku i češnjaku, dodala sol, papar i druge razne začine po želji. I na kraju je sve dobro izmiksala. Kaže da se može dodati i krastavac, ljuti feferon, orasi, masline, kuhana jaja… No, sve ovisi o tome tko radi namaz i za koga je namijenjen.

Verica napominje da se pašteta od gljiva, ako nemate drugih, može napraviti samo od vrganja ili nekih drugih mirišljavih i aromatičnih gljiva. Zvonko pak upozorava da s gljivama treba biti pažljiv i ako niste sigurni u njihovu jestivost. Zato pitajte nekoga tko zna, najbolje gljivare iz “Smrčka”.
Uglavnom, nekoliko kilograma paštete, koju je Verica uporno mazala na kriške kruha, nestala je u hipu. Iduće godine, kažu Horvatovi, količina će biti duplicirana.
Hvala i dobar tek!