KONAČNO

Veleposlanik Bošnjak: Hrvati su preuzeli svoju djecu

Autor: HRT Foto/Video: Stringer/Pixsell
- Advertisement -

Nakon oslobađajuće presude hrvatskim državljanima kojima se u Zambiji sudilo za trgovanje ljudima vraćene su putovnice, piše HRT.

Kako je objavljeno, prirema se dokumentacija i obavljaju ostale formalnosti. Na povratku naših državljana u Hrvatsku intenzivno radi konzularna služba. Moguće je da će se vratiti već danas.

Na slučaj Zambija osvrnuo se premijer Andrej Plenković u uvodu Vladine sjednice. Istaknuo je napore hrvatske diplomacije u zaštiti naših državljana kojima se sudilo te djece koja su također državljani naše zemlje. Također je naglasio navode iz sudske presude.

– Sutkinja je navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovanja djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je od trenutka pritvaranja pa do završetka procesa Hrvatska štitila prava i interese naših državljana pružajući im konzularnu pomoć. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo prava djece koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. U ovom trenutku vode se administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo kako će dalje teći postupak spajanja s djecom i njihova što skorijeg povratka u Hrvatsku, rekao je premijer Plenković, a prenosi HRT.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još