SUDJELOVALO JE VIŠE OD 20 OBITELJI

Uspješno završen drugi ciklus besplatnih radionica terapeutkinje Kristine Gite Kavran

Autor: KaGita Akademija Foto/Video: KaGita Akademija
- Advertisement -

Besplatnim programima za djecu i odrasle “Relax kids” i “Konstelacije” završio je drugi ciklus radionica u organizaciji čakovečke terapeutkinje Kristine Gite Kavran, dipl. životne i socijalne savjetnice s težištem na sistemsko dinamičkom pristupu i zdravstvenoj pedagogiji u savjetovanju.

Programi su održani proteklog vikenda 17. i 18. prosinca u zgradi Scheier Čakovec, a odazvalo se i sudjelovalo više od 20 obitelji s područja Međimurske županije i šire, uz što su obuhvaćena djeca od 3 do 14 godina. Oba programa za cilj su imala pomoći djeci i odraslima da se u današnjim zahtjevnim vremenima opuste i riješe stresa, povežu na dubljoj razini i jednostavno budu svoji.

U programu “Relax kids” naglasak je bio na sedam koraka kroz koje se djeca uče umiriti, fokusirati i opustiti. To su ples i pokret, vježbe glume i relaksacije, istezanje, uzajamna masaža, disanje, afirmativne rečenice, svjesna pažnja i vizualizacija. Djeci se kroz provođenje koraka pristupa na njima kreativan i zabavan način, učeći ih jednostavnim i djelotvornim tehnikama koje ih uče kako razviti kreativnost, samopouzdanje, koncentraciju i vizualizaciju razvijajući i pružajući im vještine koje ostaju za cijeli život.

– Na temelju iskustva iz prvog održanog ciklusa početkom prosinca, u drugi ciklus radionica i program “Relax kids” odlučila sam uključiti roditelje. Tu se pojavilo 9 obitelji koji su se u aktivnostima dublje međusobno povezivali, opuštali, zajedno slušali, ostvarivali međusobnu interakciju i poštovanje, osjećali i jednostavno postojali u zajedničkim životima. Presretna sam odazivom i ponosna na sve koji su prošli kroz program – naglasila je Kristina i zahvalila svima koji su sudjelovali.

U nedjelju, 18. prosinca na redu je bila jedinstvena terapeutska metoda – radionica za obitelji “Konstelacije”. Ovaj alternativni pristup razvio je njemački psihoterapeut Bert Hellinger sredinom 1990-ih. Terapija obiteljskim konstelacijama razvila se iz njegovog rada kao obiteljskog terapeuta i njegovog vjerovanja u energiju, i pozitivnu i negativnu, koja se nalazi u svim obiteljskim vezama.

Također, terapija konstelacijom temelji se na principu pripadnosti, tj. počiva na tome da svaka osoba ima svoje mjesto i pripada bez obzira tko je i što je, stoga se to isticalo i na radionici uz terapeutkinju Kristinu. Na samom početku sudionici su podijeljeni u parove kako bi raspravili o problemima i fokusirali se na osjećaje te zajedno došli do rješenja.

– Zahvalna sam svima koji su pokazali dobru volju, odlučili doći na grupnu terapiju te dopustili da ih uvedem u priču konstelacija. Tijekom programa pratili smo samo osjećaje, a um ostavljali po strani i tako si pokušali olakšati svakodnevne teškoće. Iako je većini ovo bilo prvi puta da sudjeluju na konstelacijama, nadam se da im je ova metoda pripomogla i da ćemo se družiti ponovo. Još jednom veliko hvala svima na dolasku i šaljem zagrljaje pune podrške! – rekla nam je Kristina još uvijek puna dojmova nakon održavanja programa i dodala kako je ovim terapijskim programima završena kalendarska godina i ciklus besplatnih radionica, no to ne znači da već nije spremna za sljedećih 365 dana.

– Do sljedećih projekata početkom nove godine šaljem zagrljaje, blagoslove i dobre želje – poručila je za kraj Kristian Gita Kavran.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još