DAN ZA DRUŽENJA

USKRSNI PONEDJELJAK: Različiti običaji, a zajednički smisao – slavi se Isus

Ako bismo trebali izabrati dan u tjednu koji nam je najmrskiji, vjerojatno bi to za veliku većinu ljudi bio upravo ponedjeljak. Međutim, kako sa svime u životu, tako i ovdje postoje iznimke. Uskrsni ponedjeljak je dan kojem se svi radujemo. Raduju mu se čak i oni koji nisu vjernici, ponajprije iz razloga što na taj dan nije potrebno ići na posao. Praznik se slavi u gotovo svim europskim državama, pa čak i izvan granica Europe, slave ga i nama poprilično egzotični Afrikanci.

Zanimljiv običaj na Uskrsni ponedjeljak imaju neki slavenski narodi kao što su, Poljaci, Česi i Slovaci. Oni ujutro bude djevojke prskajući ih svetom vodom, koja je posvećena na Uskrs. Za dame je to svakako šokantan početak dana, no moguće da su se već i psihički pripremile na to, budući da je riječ o višestoljetnom običaju.

Prvog dana nakon Uskrsa prisjećamo se Isusova puta u Emaus te njegova prvog susreta sa svojim učenicima nakon uskrsnuća. Oni su ga tada prepoznali po lomljenju kruha. Hrvati su poznati da svaku moguću priliku žele iskoristiti za druženje, tako ni ovdje nema iznimke. Posjećuju se rodbina i prijatelji, a sličan običaj kao i u ranije navedenim državama provodi se i u Slavoniji i Baranji. Tamo mladići bokalima i bocama vode polijevaju susjede, prijatelje, čak i prolaznike. Nerijetka su iznenadna uletavanja u tuđa dvorišta i ‘čašćenja hladnim tušem’.

Jedinstven običaj imaju Francuzi, a mjesto radnje je grad Haux, uz granicu sa Španjolskom. U tom se gradu svake godine razbije oko 4500 jaja koja se potom iskoriste za divovski omlet.

Najnovije vijesti

Pročitajte više