POVIJESNI TRENUTAK

Uručivanje ugovora o privremenom financiranju projekta RCGO Piškornica

Autor: Press RCGO Piškornica Foto/Video: Press RCGO Piškornica
- Advertisement -

Koprivnica, 10.07.2024: Dana 10. srpnja 2024. godine, u Sisku, održano je svečano potpisivanje i dodjela ugovora o privremenom financiranju projekata Regionalnog centra za gospodarenje otpadom (RCGO) Piškornica i Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Babina gora u Karlovcu čime se osiguravaju potrebna sredstva za nastavak izgradnje i ovih centara za gospodarenje otpadom.

U skladu s obvezama iz Plana o gospodarenju otpadom, Vlada Republike Hrvatske donijela je 4. travnja 2024. godine Odluku o koordinaciji aktivnosti vezanih uz izgradnju četiri centra za gospodarenje otpadom. Odlukom je određeno da će se za projekte izgradnje centara za gospodarenje otpadom, do potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027., dosadašnje financiranje privremeno nastaviti u 2024. godini prema postojećim omjerima sufinanciranja iz inicijalno sklopljenih OPKK ugovora.

Danas je okončana i formalna procedura potpisivanjem ugovora  kojim se omogućuje nesmetani nastavak projekta. Privremeno financiranje u 2024. godini se ostvaruje na način da se 90% sredstava osigurava iz EU fondova (udio 69,9975%) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) (udio 20,0025%), dok 10% osiguravaju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Ukupno, Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije osiguralo je sufinanciranje u iznosu od 5,6 milijuna EUR, što čini 69,9975% ukupnog financiranja. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) dodao je dodatnih 1,6 milijuna EUR, što čini 20,0025% ukupnog financiranja. Ostatak od 800.000 EUR osiguravaju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, čime se osigurava ukupni iznos financiranja projekta od 8 milijuna EUR.

Ugovor su potpisali Marija Vučković, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije, Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te Mladen Ružan, direktor RCGO Piškornica. Potpisivanju su također prisustvovali župani svih županija vlasnika RCGO Piškornica: Anđelko Stričak (Varaždinska županija), Željko Kolar (Krapinsko-zagorska županija), Darko Koren (Koprivničko-križevačka županija) i Matija Posavec (Međimurska županija) te Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU.

Ugovor omogućava daljnju realizaciju projekta RCGO Piškornica, koji će kao dio sustava a prema svojoj ulozi u hijerarhiji gospodarenja otpadom pozitivno utjecati na postizanje ciljeva definiranih strateškim i planskim dokumentima Republike Hrvatske u području gospodarenja otpadom te doprinijeti daljnjem smanjenju odlaganja neobrađenog otpada i povećanju stope recikliranja.

Za više informacija o projektu i budućim aktivnostima, posjetite službenu web stranicu RCGO Piškornice na www.rcgo-piskornica.hr.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još