STVARALAŠTVO

Umjetnica Edit Glavurtić od 12. ožujka izlaže u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga

Muzej Croata insulanus Grada Preloga

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, održat će se u petak, 12. ožujka, s početkom u 19 sati otvorenje izložbe slika akademske umjetnice Edit Glavurtić. Edit Glavurtić rođena je 1965. u Splitu, a u Zagrebu živi od 1970. godine.

– Pohađala je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel zidnih slikarskih tehnika. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za slikarstvo, diplomirala je 1988. godine u klasi prof. Đure Sedera. Dvije godine zaposlena je u Zagreb filmu, na odjelu scenografije kao asistent scenografa, i oslikava pozadine za crtanu seriju ‘Mali leteći medvjedići’. Odlazi u Beč 1990. godine, gdje se bavi likovnim radom i 1995. godine na „Schule fur Angewandte Kunst“ dobiva titulu magistra umjetnosti. Od 2003. godine ponovo živi u Zagrebu i radi kao samostalna likovna umjetnica. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Odnos čovjeka i prirode jedan je od najkompleksnijih odnosa koji se kontinuirano mijenjao kroz povijest, a do ključnog urušavanja nepobitne spone došlo je u aktualnom stoljeću. Pojedinci koji su osvijestili otuđenje od vlastitih korijena iznova uče kako zastati na trenutak i dopustiti prirodi da ih očara, inspirira i podsjeti tko smo i zašto smo. Da bi se čovjek ponovno povezao s prirodom mora biti otvoren prema svim stvarnostima i ljepotama koje priroda pruža vodeći računa kako njezino bogatstvo počiva na neiscrpnom vrelu čudnovatih pojava. Povratak prirodi predstavlja povratak samome sebi, a to, između ostalog, prepoznajemo u opusu akademske slikarice Edit Glavurtić koja je unutarnju radost življenja pretočila u radost likovnog stvaralaštva. (Iz predgovora izložbe, Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.) – stoji u najavi.

Glazbeni program uz otvorenje izložbe izvode glazbenici Irma Dragičević i Dinko Sardelić. Izložba ostaje otvorena do 1. travnja 2021. godine.

Najnovije vijesti

Pročitajte više