NAJNOVIJA AFERA

Uhićena šefica iz Hamaga izvodila čudesne manevre da ujaku sredi milijunski posao

Autor: Telegram Foto/Video: Zeljko Hladika/Pixsell
- Advertisement -

Telegram je doznao nove detalje iz najnovije afere s dodjelom europskog novca u Hrvatskoj. Javljali smo kako je ovoga puta u to upletena Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG).

Riječ je o državnoj agenciji osnovanoj za privlačenje investicija i raspodjelu potpora poduzetnicima. Sada je europsko tužiteljstvo otkrilo da je jedna od voditeljica, 36-godišnja Magdalena Dovečer, europski novac namjeravala dodijeliti svom ujaku, Tihomiru Pajiću i njegovom grafičkom obrtu Studio P.

Radilo se o iznosu od oko milijun kuna koliko mu je trebalo biti isplaćeno za izradu promotivnih materijala. Cijela suma financirana je iz europskih fondova. Istražitelji su, kako neslužbeno doznajemo, u mobitelu Magdalene Dovečer pronašli ključne dokaze o namještanju natječaja.

Naime, upravo iz poruka voditeljica Hamagovih projekata istražitelji su utvrdili da je krajem 2020., dakle, uoči raspisivanja ovog natječaja 4. siječnja 2021., kontaktirala jednu osobu koja je trebala pomoći njezinom ujaku u izradi promotivnih materijala.

Analizirajući dalje poruke, piše Telegram, istražitelji su utvrdili da je Magdalena Dovečer prema podacima s web stranice Studija P kreirala Hamagov natječaj. Naime, sumnja se da je navela upravo uvjete koji su odgovarali ponudi obrta njezinog ujaka, te osobe s kojom se udružio za ovaj posao.

Osobno ocjenjivala sve ponude

Nakon što je stiglo više prijava Magdalena Dovečer ih je, prema tvrdnjama istražitelja, osobno ocjenjivala. Kako proizlazi iz prijave, isključila je sve tvrtke i obrte osim obrta Studio P. Sumnja se da razlozi za isključenje nisu bili opravdani, na što su voditeljici iz Hamaga, kako doznajemo, ukazali i konzultanti s kojima je agencija surađivala.

No, bez obzira na to Hamag donosi odluku da se upravo s Tihomirom Pajićem sklopi ugovor za milijunski posao.

Uslijedila je žalba jednog od eliminiranih kandidata. Tvrdi da je neopravdano isključen što Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) i potvrđuje. Nakon toga Hamagov natječaj se ponavlja, ali, kako se navodi u prijavi, Magdalena Dovečer, još jednom eliminira sve osim svog ujaka.

Uslijedila je nova žalba i nova odluka DKOM-a. No, mlada HDZ-ovka nije odustajala – podnijela je tužbu Upravnom sudu protiv odluke DKOM-a.

Anonimna prijava muljaža

Prema informacijama do kojih je došao Telegram nakon svega toga netko ju je prijavio, te su istražitelji počeli rasvjetljavati najnoviji slučaj sumnjive potrošnje europskog novca.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još