PROJEKT NOVI IZAZOVI

Udruzi slijepih Međimurske županije odobreno pola milijuna kuna za financiranje usluge videćeg pratitelja

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo je Udruzi slijepih Međimurske županije provedbu projekta „Novi izazovi“. Kroz taj će se projekt, u slijedećih 20 mjeseci, financirati usluge videćeg pratitelja u iznosu od 499.968,67 kuna. bespovratnih sredstava. Radi se o novcu iz Europskog socijalnog fonda koji je odobren kroz poziv Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza III.

Predsjednica Udruge slijepih MŽ Marija Ciglar rekla nam je da je na projektu zaposlena jedna osoba, dok još jedna osoba pruža usluge videćeg pratitelja temeljem financiranja od strane resornog ministarstva.

-Radi se o usluzi koja se pruža slijepim osobama na našem području još od 2013. godine. Videća pratiteljica pomaže slijepim osobama, koje to žele, u njihovim privatnim aktivnostima kao što su odlazak u kupovinu, banku, na poštu ili jednostavno pri izlasku na kavu razgovor s prijateljima. Na taj način potičemo osnaživanje naših članova u provođenju široke lepeze aktivnosti među kojima su i one rekreativne poput odlaska na bazen ili u teretanu. Sve su to aktivnosti udruge koje provodimo i po drugim projektima, sve ono što slijepe osobe trebaju u svakodnevnom životu. Pomoć pratitelja olakšava situacije kada se članovi obitelji slijepe osobe nalaze na poslu ili nemaju auto. Uz ove individualne aktivnosti pratitelji nam pomažu i u našim grupnim aktivnostima kao što su odlasci na izlete, ples, posjet partnerskim udrugama u Hrvatskoj i Sloveniji i druga zajednička druženja koja su nam sada ipak znatno otežana zbog epidemiološke situacije, objašnjava predsjednica Ciglar.

Najnovije vijesti

Pročitajte više