UČIŠ DOK SI ŽIV Nastavnice SŠ Prelog na edukaciji Artisan pekarstva

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Nastavnici srednjih ugostiteljskih škola iz Preloga, Zaboka, Karlovca i Opatije, koji su dio regionalnih centara kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, nedavno su ponovno postali učenici.

Na kulinarskom institutu KUL IN u Sisku dio njih bio je na edukaciji iz ARTISAN pekarstva. Riječ je o umijeću majstorske pripreme kruha i pekarskih proizvoda starim i zaboravljenim metodama i vještinama koje u fokus stavljaju kvalitetu.Iz Srednje škole Prelog od 5. do 9. srpnja na artisan edukaciji bile su nastavnice Gordana Žvorc i Anica Naranđa, koje su pod mentorskom palicom edukatorice Morane Mijač učile pripremu pekarskih proizvoda pomoću startera.

Svaki dan realizirala se jedna radionica, a teme su bile raznolike: osnovni principi majstorskog pekarstva, izrada kruha i peciva, pletenje peciva, slatka kvasna tijesta te kvasna i beskvasna lisnata tijesta i quichevi. Kroz praktične vježbe učilo se o fermentaciji i kvascima u pekarstvu te su se izrađivali pekarske proizvode s heljdinim, raženim, kukuruznim i ostalim vrstama brašna.“Smisao artisan pekarstva je izrada proizvoda na prirodan i svjež način bez standardnih industrijskih vrsta kvasaca ili drugih aditiva. Dakle, kao kvasac koristi se starter, odnosno brašno pomiješano s malo vode pa se fermentacija odvija prirodnim putem uz pomoć gljivica iz brašna i bakterija iz zraka.

Zvuči jednostavno, no nije baš tako jer je potrebna svakodnevna briga za taj kvasac. Sama priroda pripreme i kvasca i tijesta nije kratka, traje najmanje 24 sata zbog čega ni jedno tijesto nije isto.

Kroz ovih pet dana nadogradile smo svoje znanje i vještine novim metodama izrade raznih pekarskih proizvoda koje ćemo nedvojbeno rado primjenjivati u praktikumima pekarstva i kuharstva u našoj školi već najesen.”, ističu naše nastavnice koje su zajedno s ostalim sudionicima posljednjeg dana primile priznanja za uspješnost u stjecanju novih znanja i vještina ovim edukacijama.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još