POSJETILI SMO IH

Učenici iz Osnovne škole Štrigova obožavaju variva, ćevapi i pizza im nisu omiljeni

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

Nakon što sve hrvatske osnovne škole imaju za svoje učenike osigurane tople obroke i kada se diljem Hrvatske o ovoj temi vode rasprave, jer mnoge škole nemaju uvjete, prostre i ljude za spremanje i posluživanje užina djeci, mi smo pohodili Osnovnu školu Štrigova i tamo proveli vrijeme s kuharicom i njezini pomoćnicama i naravno s djecom, učenicima i vidjeli kako tamo funkcionira spremanje i posluživanje obroka učenicima svih uzrasta.

Već ranije u razgovoru na ovu temu, školski ravnatelj Stanislav Rebernik je rekao kako štrigovska škola poštuje sve naputke, odredbe i preporuke državnih i županijskih službi, ali i svojim saznanjima obogaćuju jelovnike za svoju djecu. I kako je u tom djelu u samom državnom vrhu, a u to smo se uvjerili i mi nekoliko puta do sada, kao i ovaj put. Kuharica Sanja Gornik upoznala nas je s jelovnikom za veljaču, a sada smo ‘trefili’ na pileće medaljone, rizi bizi i zelenu salatu.

Kuhinja i blagovaonica mirisali su u punom sjaju, a kada su se djeca spustila iz učionica i u redu čekali podjelu i potom slasno konzumirala ponuđenu hranu, doživljaj je bio savršen. Djeca su uistinu uživala u jelu, a mi smo propitali dvadesetak njih kakva im je hrana, što vole najviše, a što im baš nije po volji. Rekli su kako su u najvećem broju zadovoljni prehranom, a najviše vole variva, kao što su varivo od povrća s piletinom, varivo od mahuna, te grah s ričetom, pureći paprikaš, hajdinska kaša, rezanci s vrhnjem i sirom i mnoga druga gotovo iskonska jela našeg kraja.

Malo manje vole kornfleks, čevapčiće, pizzu i slična jela, koja su i vrlo rijetka na jelovniku. Užina je završila, djeca su zadovoljno otišla na nastavu, a u posudama je ostalo vrlo malo ostataka hrane, što je pokaz kako je hrana djeci bila po volji. Zadovoljna je bila i kuharica Sanja, njezine pomoćnice i jeca. A, ona su najbitnija i najbolji su pokazatelj kakva je kuhinja. Sigurni smo kako je ova u Osnovnoj školi Štrigova odlična. Još i ovo nam je rekla kuharica.

– ‘Najviše ili gotovo sve sastojke dobivamo iz OPG-ova, pa tako i voće koje nije tretirano pesticidima’.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još