ODLIČAN REZULTAT

Školarci iz Varaždinske županije briljirali na natjecanju iz poznavanja prometnih propisa

Gotovo 93 posto srednjih škola i više od 60 posto osnovnih škola iz Varaždinske županije natjecalo se u poznavanju prometnih propisa.

– Svjesni činjenice da je prometni odgoj i obrazovanje djece o poznavanju prometnih propisa, kao i podizanje prometne kulture općenito, jedan od prioriteta u edukaciji djece već od najranije dobi, policijski službenici Policijske uprave varaždinske poduzimaju razne preventivno-represivne mjere i provode aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. U sklopu provođenja promidžbenih i edukativnih aktivnosti iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske financirana je i  izrađena web aplikacija ‘Prometna učilica’ koja učenicima osnovnih i srednjih škola omogućuje upoznavanje s osnovama prometne kulture, prometnih propisa i poželjnog ponašanja u prometu. Partneri na projektu su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, tvrtke Moj Telekom i CARNet – stoji u priopćenju Policijske uprave varaždinske.

Učilica je prilagođena uzrastu djece od 1. do 8. razreda osnovne škole te djece 1. do 4. razreda srednje škole, a obrađuje važne tematske cjeline kao što su kretanje pješaka u prometu i vožnja biciklom.

– Cjeline se obrađuju kroz poučne sadržaje i kroz pitanja za provjeru znanja. Kako bi svoje znanje moglo provjeriti što više školske djece ‘Prometna učilica’ je dostupna putem najkorištenijeg medija populacije mladih Interneta – javljaju iz policije.

Upravo na državnom natjecanju koje je trajalo od 16. studenog do 31. prosinca 2020. godine na kojem su sudjelovale osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj, učenici osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije osvojili su više od 50 vrijednih nagrada (laptopi, romobili, kacige, WEB kamere, slušalice, diplome, pohvalnice, izlet, financiranje vozačkog ispita za B kategoriju i dr.).

U velikom broju raznih osvojenih nagrada treba istaknuti najuspješnije!

Učenici Osnovne škole Vinica osvojili su pojedinačno šest prvih mjesta i to Fran Stokrajec 1B, Vinko Hrgar 2L, Simon Krobot 5B, Marta Štromar 6A, Gabriela Krobot 7A i Renato Kostanjevec 8A. Također, navedena škola osvojila je jedno drugo mjesto i dva treća mjesta, a osvojili su i prvo mjesto za najbolji razred kao i glavnu nagradu ‘superstar’ koju je osvojila učenica 7A razreda Gabriela Krobot.

– Razred 8A najuspješniji je razred u Republici Hrvatskoj i osvojio je jednodnevni izlet, a upravo ovakvi rezultati doprinijeli su da Osnovna škola Vinica osvoji prvo mjestu od svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, stoga osim učenika, čestitke svakako zaslužuje i njihov voditelj Branimir Štimec koji je osvojio drugo mjesto u kategoriji učitelja koji su najviše učenika potaknuli na sudjelovanje na natjecanju. U natjecanju učenika srednjih škola, Elektrostrojarska škola Varaždin osvojila je ekipno 2. mjesto u Republici Hrvatskoj, a 3A razred navedene škole 1. mjesto u kategoriji svih trećih razreda u RH, a njihov učenik Noah Krobot 1. mjesto u kategoriji trećih razreda, dok su pojedinačno učenici osvojili još 12 vrijednih nagrada – izvijestili su iz varaždinske policije.

Također, Druga gimnazija Varaždin zauzela je ekipno osmo mjesto u kategoriji srednjih škola Republike Hrvatske, dok je učenik 4S razreda Petar Lukan osvojio pojedinačno prvo mjesto u Republici Hrvatskoj i osvojio vrijednu nagradu, nadoknadu troškova polaganja vozačkog ispita za „B“ kategoriju.

U utorak, 2. ožujka, u svim školama, sukladno epidemiološkoj situaciji upriličeno je uručenje nagrada učenicima, a istom su uz predstavnike tvrtke Moj telekom i predstavnike škola prisustvovali i Miron Huljak iz Službe za Sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, Danijel Posavec voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave varaždinske i Davor Bezak policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu Postaje prometne policije Varaždin.

Od strane policijskih službenika upućene su iskrene čestitke svim nagrađenima, uz apel da stečeno znanje iz prometnih propisa svakodnevno primjenjuju u stvarnosti na prometnicama, te da na taj način doprinesu boljoj razini sigurnosti u cestovnom prometu.

Najnovije vijesti

Pročitajte više