VEĆ MJESECIMA BEZ IJEDNOG POZITIVNOG

U Županijskoj bolnici Čakovec preko 75% cijepljenih i preboljelih

U Međimurju već duže vrijeme bilježimo značajan trend pada broja pozitivnih na koronavirus, pa smo danas spali na jednoznamenkaste broje, jer smo prema današnjem izvješću Županijskog stožera civilne zaštite u Međimurju ukupno brojili 9 pozitivnih.

Veliki doprinos u provedbi cijepljenja, ali i zbrinjavanju oboljelih dali su i djelatnici Županijske bolnice Čakovec. Budući da među njima već duže vrijeme nema pozitivnih, zanimalo nas je kakva je procijepljenost u našoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi s oko 900 zaposlenih?

Prema podacima koje nam je dostavio pomoćnik ravnatelja za kvalitetu doc.dr.sc. Tomislav Novinščak u čakovečkoj bolnici procjenjuju da ukupni udio cijepljenih i preboljelih djelatnika bolnice prelazi 75%. Tako je, prema tim podacima, do danas cijepljeno oko 70 posto liječnika, 65 posto ostalih zdravstvenih radnika, te 75 posto nezdravstvenih radnika. Naravno, tome treba dodati i djelatnike koji su preboljeli COVID-19, nakon čega ih se dio cijepio, a dio nije, ali unatoč toga stekli su imunost prema SARS-CoV-2.

-Djelatnici naše bolnice još su od samih početaka kampanje cijepljenja pokazali visoku svjesnost potrebe cijepljenja i svoje odgovornosti u ovoj epidemiji. Vrlo visoki postotak cijepljenja zaposlenika bolnice pratimo od veljače 2021. godine, čime smo osigurali da već mjesecima u Županijskoj bolnici Čakovec bilježimo nultu stopu zaraženosti i/ili samoizolacije među zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima ili je ona rijetka i vrlo sporadična pojava (incidencija < 0,001% na mjesec dana), naglašava dr. Novinščak koji smatra da ovakve brojke potvrđuje kako visoka procijepljenost značajno smanjuje rizike.

-Iako se ne radi o znanstveno utemeljenom istraživanju, neposredno se može govoriti o određenoj zaštiti zdravstvenog sustava koji je u našoj ustanovi postignut kad smo još u ožujku prošli ukupni udio cijepljenih i preboljelih od otprilike 70%. Cijepljenjem radnika koji iz opravdanih razloga preboljenja ili nekih drugih medicinskih razloga dosada nisu cijepljeni nastavljamo akciju i plan cijepljenja i dodatno povećavamo vlastitu i sigurnost naših korisnika do konačnog cilja zaustavljanja epidemije u potpunosti, rekao je Novinščak.

S njim je suglasan i v.d. ravnatelja Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović.

-Visoka procijepljenost u našoj bolnici pridonosi kako zaštiti samih zaposlenika, tako i naših pacijenata. Drago mi je što su postoci tako visoki, jer tako i osobnim primjerom pokazujemo pacijentima da mogu imati povjerenja u kvalitetu i učinkovitost cjepiva, naglasio je Šegović ne propustivši priliku da još jednom apelira na one koji se još nisu cijepili.

-Cijepljenje je jedan od najvećih uspjeha medicine te se nadamo da ćemo i ovaj puta na taj način pobijediti ovaj virus. Zahvaljujem svim djelatnicima koji sudjeluju u provođenju cijepljenja jer to rade dobrovoljno nakon radnog vremena kao i ljudima koji dolaze k nama na cijepljenje. Cijepljenje se nastavlja provoditi u suterenu Županijske bolnice Čakovec. Molim pacijente za strpljenje u slučaju većih gužvi, poručuje Šegović.

Na današnji dan Županijska bolnica Čakovec bilježi:

3 hospitalizirana pacijenta

0 na invazivnoj respiraciji

0 preminulih

0 pozitivnih liječnika

0 samoizoliranih liječnika

0 pozitivnih zdravstvenih radnika ostalih profila

0 samoizoliranih zdravstvenih radnika ostalih profila

0 pozitivnih nezdravtsvenih radnika

0 samoizoliranih nezdravstvenih radnika

Najnovije vijesti

Pročitajte više