NIJE BAŠ DOBRO

U Varaždinskoj županiji 84 novih slučajeva na 534 testiranih uzoraka, u bolnici 179 osoba s težom kliničkom slikom, 24 na respiratoru, 2 preminulih

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 84 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 523, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 992.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 179 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih su 92 osobe smještene na lokaciji u Varaždinu, a 87 osoba je u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja nalazi se 25 osoba, od kojih 24 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 534 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 33 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 164 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 20.025 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 804.

 S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije redovito ukazuje na sljedeće:

· Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava zdravlje sudionika, a posljedično i opstojnost bolničkog sustava.

· Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost će se zaraziti većinu sudionika.

· S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima.

· Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.

Ponovno naglašavamo da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana naše županije.

Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su dostupne na njihovim službenim stranicama: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304.

Jednako tako su i sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne na webu putem sljedeće poveznice: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/.

Najnovije vijesti

Pročitajte više