NOĆ MUZEJA

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga razgledajte do 26. veljače izložbe međimurskih slikara

Muzej Croata insulanus Grada Preloga

Noć muzeja je manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Organizacijski tim Noći muzeja unutar Hrvatskog muzejskog društva, u okolnostima kada se većina kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalnu kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, po sadašnjim uvjetima koji su prvenstveno vezani za epidemiološke mjere pandemije Covida-19, 16. Noć muzeja će se održi kao ‘Digitalna Noć muzeja’, na način koji je imanentan vremenu i funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga u skladu s navedenim uputama predstavit će on-line izložbe vezane uz lokalnu povijest i umjetnost na sljedećim web stranicama: www.muzej-croata-insulanus.hr i www.prelog.hr.

– Kroz stoljeća, Međimurjem su harale epidemije koje su zahvatile i Prelog. Kao i danas, zatvorene su bile škole, crkve, gostionice, bila su onemogućena okupljanja većeg broja ljudi… Vrlo veliki broj stanovnika Međimurja u drugoj polovici 19. stoljeća i prvoj polovici 20. stoljeća bilo je zaraženo trahomom, očnom bolesti. Slijedom toga u Prelogu je 1894. godine otvorena Očna bolnica za trahom koja je radila sve do 1963. godine, u zgradi današnje Gradske uprave Grada Preloga i kraće vrijeme na prvom katu Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Kroz izložbu posvećenu Očnoj bolnici za trahom može se pratiti osnivanje, rad i sudbina bolnice – javljaju iz preloškog Muzeja.

U digitalnom obliku, kao i u stalnom postavu, Muzej Croata insulanus predstavlja izložbu međimurskih slikara, Vladimira Meglića, Franje Ružmana, Željka Kipke, Mladena Palića i Pavla Ružman iz privatne kolekcije ‘Pohižek’. Autore okuplja izniman lokalni i regionalni značaj, dok su stilski i tematski veoma različiti, što daje posebnu zanimljivost ovoj izložbi.

Izložbe se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, u stalnom postavu i multimedijalnoj dvorani, mogu razgledati od 1. do 26. veljače 2021. prema uputama za posjetitelje prilikom posjete muzeju 

Najnovije vijesti

Pročitajte više