KOD NAS NE IZLAZE NA LOKALNE IZBORE

U Međimurju zasada ne Možemo

Politička platforma Možemo bila je najugodnije iznenađenje prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Zajedno s Novom ljevicom, Radničkom frontom i drugim partnerima osvojila je sedam zastupničkih mandata u Saboru RH. Posebno je impresivan rezultat ostvaren u Zagrebu i okolici, pa ne čudi što lider stranke Možemo Tomislav Tomašević zasada vodi u svim anketama o predstojećim izborima za zagrebačkog gradonačelnika.

Očekivalo se da će Možemo, nošeno pozitivnim valom koji ih je, po nekim anketama, doveo do pozicije treće političke snage u zemlji, osim u Zagrebu rast popularnosti pokušati iskoristiti i u drugim sredinama na predstojećim lokalnim izborima. Posebice tamo gdje biračko tijelo naginje lijevo kao što je, uglavnom, slučaj u našem okruženju na sjeveru.  To se, međutim, dešava samo u tragovima. Tako je zasada izvjesno da je Možemo u Varaždinu podržalo platformu „Budimo grad“, pa smo željeli provjeriti hoće li u Međimurskoj županiji imati svoje kandidate ili stati iza neke druge platforme ili liste. Zanimalo nas je i tko bi im u Međimurju bili prihvatljivi partneri, a s kime ne bi mogli surađivati. Na sve to odgovor njihove središnjice bio je sljedeći:

-Možemo neće izaći na izbore u Međimurskoj županiji, šturo su poručili.

Također nas je zanimalo imaju li povjerenika u našem kraju i kada planiraju osnovati svoju lokalnu grupu u Međimurju.

-Možemo funkcionira na način da prepoznaje lokalno aktivne građane koji se u svojim sredinama zalažu za javno dobro, zaštitu okoliša, ljudska prava i sl. Kada nam se jave ljudi iz lokalne sredine, s njima jedno vrijeme radimo da se bolje upoznamo. Nakon aktivne suradnje, krećemo s formalnim ustrojem. Za sada nemamo lokalnu grupu u Međimurju, u činovničkoj maniri iznijeli su svoj stav.

Neslužbeni podaci kojima smo raspolagali govorili su da bi temelje platforme Možemo u našem kraju trebao postaviti Dean Hunjadi. Nekadašnji načelnik Općine Sveta Marija i nesuđeni SDP-ov kandidat za župana 2013.godine, koji je sa socijaldemokratima raskrstio prije dvije godine, spominjao se u kuloarima i kao jedan od aktualnih kandidata za mjesto župana. Kada smo ga zamolili za potvrdu takvih špekulacija otklonio ih je i zamolio nas za razgovor nakon lokalnih izbora. Neformalno se moglo čuti da bi Možemo s listom izašlo na izbore u Općini Sveta Marija i, možda, u koaliciji u Općini Šenkovec, ali ništa od toga nije službeno potvrđeno. Tako da je, po svemu sudeći, izvjesno da platforma Možemo neće biti prisutna na lokalnim izborima u Međimurskoj županiji ili će se pojaviti na vrlo malom broju biračkih listića.

Svaka stranka ima pravo graditi vlastitu strategiju. Vrijeme će pokazati koliko je ovakva odluka mudra, jer bi Možemo, sudeći po nacionalnim anketama, u Međimurju moglo računati na određeni broj vijećnika u općinama i gradovima, možda i Županijskoj skupštini. U našoj političkoj praksi imali smo već nekoliko primjera kada su se tzv. treće opcije preko noći vinule u političke visine, nakon čega je uslijedio strmoglavi pad. Vidjet ćemo očekuje li slična sudbina i Možemo ili će ih strategija postepenog građenja i razvijanja stranke zadržati na sadašnjoj visokoj poziciji.

Najnovije vijesti

Pročitajte više