Od 4. do 8. travnja 2022. godine Gospodarska škola Čakovec bila je domaćin Erasmus+ projekta pod nazivom Tourism, Enogastronomy and Culture. Na projektu su sudjelovali učenici: Borna Čuček, Karlo Horvat, Valentino Mirić, Matej Novak, Benjamin Sedlar i David Ujlaki, te koordinatorica projekta Željka Posavec Mičić uz pratitelje Elvisa Novaka, Rusa Trajkova i Natašu Cilar. Škola je ugostila dvanaest učenika i sedam nastavnika iz Italije (srednja škola I.T.E.T. Leonardo da Vinci – Milazzo) te osamnaest učenika i šest nastavnika iz Grčke (srednja škola 3 Geniko Lykeio Galatsi – Atena). Projektni tim za njih je pripremio različite aktivnosti kroz koje su imali priliku upoznati bogatstva Hrvatske na zadane teme projekta: turizam, enogastronomija i kultura.
Projekt je započeo ceremonijom dobrodošlice na kojoj su učenici Gospodarske škole Čakovec predstavili Hrvatsku, a zatim su gosti pokazali svoje znanje o Hrvatskoj odgovarajući na pitanja iz kviza. Nakon izlaganja učenika o gastronomiji zemalja sudionica u projektu i njihovih nacionalnih parkova, gosti i domaćini posjetili su Stari grad Čakovec i Riznicu Međimurja. Uz stručno su vodstvo na engleskom jeziku slušali o materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Međimurja i hrvatskog raja, a zatim su svi zajedno razgledali grad Čakovec.
Zemlja domaćin svoje je goste odvela i do hrvatske obale.
– Drugi dio posjeta održao se u Zadru, čije su zidine pod zaštitom UNESCO-a, pa su tako naši gosti upoznali bogatu povijest toga grada te su posjetili najvažnije gradske znamenitosti. Nakon obilaska grada s vodičem, slijedilo je opuštanje uz zalazak sunca i jedinstvene zvukove tzv. Morskih orgulja. Idućeg dana razgledali smo grad Šibenik, gdje se nalazi katedrala sv. Jakova, jedno od najznačajnijih i najljepših graditeljskih ostvarenja u Hrvatskoj. Upoznali smo i najvažnije splitske spomenike, među kojima ostatke Dioklecijanove palače, katedralu sv. Duje, Peristil, Jupiterov hram, spomenik Grguru Ninskom, Narodni trg i Prokurative. U Trogiru smo posjetili katedralu s veličanstvenim portalom majstora Radovana te prošetali uz zidine grada do Tvrđave Kamerlengo i Kule sv. Marka, rekla je koordinatorica projekta Željka Posavec Mičić.
Osim posjete Zadru, gosti iz Grčke i Italije obišli su i Nacionalni park Krka, a posljednjeg dana boravka u Dalmaciji brodicom obišli su obišli i dio Nacionalnog parka Kornati na poludnevnom izletu.
Gosti su imali priliku kušati i međimurska tradicionalna jela.
– S obzirom da je projekt osmišljen i kao etnogastronomsko iskustvo, gosti su imali priliku kušati niz tradicionalnih jela Međimurja (kontinentalna kuhinja), a zatim i brojne okuse Dalmacije (mediteranska kuhinja). Sudionike projekta upoznali smo u nekoliko dana s našom kulturom i običajima, našim načinom života, a uvježbali smo i usavršili komunikaciju na engleskom jeziku te stekli nova prijateljstva, rekla je za kraj Ž. Posavec Mičić.