VELIK INTERES

FOTO U Međimurje je stiglo sjeme iz svih dijelova Hrvatske

Autor: Medjimurski.hr Foto/Video: Medjimurski.hr
- Advertisement -

Danas, 24. veljače 2024. godine, započela je već tradicionalna 23. po redu razmjena domaćeg sjemena. Događaj je i ove godine organiziralo Društvo za biološko-dinamičko gospodarenje DUGA i Centar dr. Rudolf Steiner, a izlagači su svoje sjeme i proizvode predstavljali u prostorijama zgrade Scheier u Čakovcu. Izlagači su se okupili iz svih dijelova Hrvatske, ali i šire, pa su svoje sjeme došli razmijeniti i slovenski i austrijski poljoprivrednici.

Svoje proizvode predstavila nam je magistra edukacije Marcela Velfl iz Križevaca, a koja je svoje slobodno vrijeme posvetila vrtlarenju i izradi prirodne kozmetike.

Iako se načelno bavim vrtlarenjem, bitnije mi očuvanje sjemena. To je bio moj motiv zašto sam se počela baviti ovim hobijem. Željela sam razmnožiti i očuvati sjeme. Danas sam za čakovečku publiku pripremila brojne vrste sjemena. Moj pristup uzgoju je „lijeni“ pristup. Smatram da se u rast biljke čovjek treba što manje uplitati, a da će ono samostalno bolje rasti. Biljke same znaju što im treba, a mi se ljudi previše volimo petljati u njihov rast, pa ih tako razmazimo. Moje biljke naučene su da rastu u neobrađenom tlu, u korovu, bez gnojiva te ih u većini slučajeva ni ne zalijevam, već eventualno malčiram. Tada se onda pobrinu same za sebe, rekla nam je Velfl.

Na razmjeni domaćeg sjemena u Međimurju Velfl je prvi puta sudjelovala prethodne godine, no ne kao izlagač, već kao posjetitelj, a ove se godine odlučila i sama predstaviti.

Prošle me godine na posjet Čakovcu potaknula znatiželja da otkrijem kakvo autohtono sjeme čuvaju ovi ljudi. Budući da sam se i više nego pozitivno iznenadila, odlučila sam i ja nešto donijeti njima. Iako nemam mnogo viškova sjemena, donijela sam što zasad imam, a cilj mi je u svakoj prilici lokalno, nacionalno, ali i po potrebi međunarodno, razmijeniti sjeme kako bismo ga očuvali, rekla je za kraj.

Posjetitelji su osim sjemena mogli i probati različite prehrambene proizvode izlagača, a događaj je okupio posjetitelje iz cijele države, ali i privukao pažnju nacionalnih medija.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još