Slastičar Yaser Akesh rođen je u turskom gradu Mersin, a u Hrvatsku se doselio prije šest godina. Da napusti rodnu Tursku potaknula ga je ljubav. Svoju suprugu Varaždinku upoznao je u Turskoj, a danas zajedno žive u Varaždinu sa svoje troje djece.
U dalekoj Turskoj završio je ekonomski fakultet, no život ga je odveo u drugom smjeru. U centru Čakovca vodi svoju malu slastičarnu ispunjenu turskim specijalitetom, baklavom.
– Došavši u Hrvatsku mnogo sam promišljao o tome što bih mogao raditi. Palo mi je na pamet da otvorim svoju slastičarnu. Iako po struci nisam slastičar, baklave sam naučio raditi od svog oca i djeda. Oni pak su slastičarsko umijeće učili od svojih djedova. To je nešto što se prenosi s koljena na koljeno, govori nam Yaser.
Kada je tek stigao u Hrvatsku, prva prepreka s kojom se susreo bila je jezik.

– Naučio sam hrvatski, iako ima prostora i vremena da ga svladam još bolje. Tečno pak govorim engleski, turski i arapski koji su mi materinji jezici. Da naučim osnove hrvatskog jezika bilo mi je potrebno za posao. Htio sam da Međimurcima pokažem što je prava baklava. Receptura je turska, a sastojci hrvatski. Za razliku od bosanske baklave, u turskoj baza nije šećer, već orašasti plodovi i tanki listovi.
Mala slastičarna u centru zasad posluje poprilično dobro.
– Međimurci vole moju baklavu. Imam stalne mušterije otkad sam počeo. Trudim se da ono što kupuju bude sačinjeno od najkvalitetnijih sastojaka koje u Hrvatskoj mogu pronaći – istaknuo je.
Yaser Akesh redovito posjećuje rodnu Tursku gdje živi njegova obitelj, no govori nam, sretan je i ovdje.
– Moja djeca idu u školu u Varaždinu. Pronašao sam ovdje dobre prijatelje, imam obitelj i posao koji posluje dobro. Od života ne mogu tražiti više – rekao nam je gostoljubivi Yaser posluživši nas turskom kavom.
