KORONA U VARAŽDINSKOJ

U COVID-odjelima Opće bolnice Varaždin 169 osoba s težom kliničkom slikom, 28 na respiratoru

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 106 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 465, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 983.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 169 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 87 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu,a 82 osoba je u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja nalazi se 29 osoba, od kojih 28 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 522 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 29 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 20 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirana je 19.091 osoba pozitivna na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 856. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji evidentirano je 455 preminulih osoba pozitivnih na COVID-19.

S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije redovito ukazuje na sljedeće:

 · Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava zdravlje sudionika a posljedično i opstojnost bolničkog sustava.

· Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost će se zaraziti većinu sudionika.

· S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima.

· Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.

Ponovno naglašavamo da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana naše županije.

Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su dostupne na njihovim službenim stranicama: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304.

Jednako tako su i sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne na webu putem sljedeće poveznice: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ .

Najnovije vijesti

Pročitajte više