NULTA STOPA POZITIVNIH

TOMISLAV NOVINŠČAK: Konačno smo dočekali da nitko od naših djelatnika nije pozitivan, niti u samoizolaciji

Na posljednjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Međimurske županije ravnatelj čakovečke bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak sa zadovoljstvom je konstatirao kako među bolničkim osobljem više nema pozitivnih.

-Još tamo od početka drugog vala konačno smo dočekali situaciju da u posljednjih nekoliko dana niti jedan djelatnik bolnice, od njih 900, ne boluje od korone, niti je pozitivan ili u samoizolaciji. To je sada prvi puta takva situacija i među zdravstvenim i među nezdravstvenim djelatnicima i daje nam neku nadu da sve to skupa ide na bolje. Zasigurno je tome pridonijelo i cijepljenja provedeno među dijelom naših djelatnika. Ne vjerujem da će ostati da kod nas baš nikad neće biti oboljelih, znamo da ima i reinfekcija, ali to nam daje veliku nadu zato što smo u prethodnom periodu imali dana kada je i do 60 naših djelatnika znalo biti izvan stroja.

Koliko je zaposlenika bolnice cijepljeno?

Procijepljeno je negdje oko pedesetak posto. Dio ljudi zbog nekih svojih bolesti ili stanja poput trudnoće i slično nisu mogli biti cijepljeni, dok su neki već preboljeli koronu, pa nije bilo potrebe. Kada bi zbrojili sve cijepljene i sve one koji su bili u nekoj vrsti kontakta s virusom, pa zato imaju neki stupanj imuniteta, penjemo se i prema sedamdeset posto. Vjerujem da će te brojke biti dostatne  i da više nećemo imati takve situacije kao ranije.

Kako bolnica sada funkcionira kada su u pitanju redovni pregledi i zahvati?

Tu treba izdvojiti nekoliko momenata. Mi još uvijek imamo tridesetak hospitaliziranih pacijenata zbog korone. Zbrinjavanje korona pacijenata naravno je mnogo zahtjevnije nego kod ostalih pacijenata radi potrebe striktnog provođenja mjera izolacije, antivirusne zaštite, nošenja skafandera i slično. Sve to zahtijeva duplo više osoblja nego u normalnim okolnostima. Osim toga korona pacijente ne možemo smjestiti na jedan odjel, nego su smješteni na četiri lokacije, a odvajamo teže i srednje teže bolesnike.

Međutim, čak i da nemamo nijednog korona pacijenta i dalje bi imali velikih organizacijskih poteškoća. Upute koje imamo traže provođenje trijaže na ulazu, izbjegavanje grupiranja ljudi, dolazak na preglede u određenim intervalima i slično. Zbog svega toga naše operacijske sale rade u jednom smanjenom opsegu, odnosno tri sale dnevno umjesto 4 ili 5 sala kao što je to bio slučaj ranije. Radi toga je i broj operacija manji za otprilike 25 posto. To je u direktnoj vezi s mogućnošću angažmana anesteziologa, jer oni u ovakvom režimu dva radilišta, jedno klasično bez pozitivnih pacijenata i jedno intenzivno za Covid bolesnike.

Uz sve te brojke naši DTP i DTS postupci, odnosno poliklinički postupci za vanjske pacijente i bolnički postupci  za hospitalizirane pacijente odvijaju se na razini otprije te mi i danas obavljamo sve ugovorene usluge s HZZO-om. Čak smo prošle godine unatoč Covidu obavili i nešto više od ugovorenog što je hvalevrijedan uspjeh i egzemplar u Hrvatskoj. Trenutne su brojke negdje oko 10 posto niže od prošlogodišnjih, a ima dana kad su i jednake. Tako da smo sve skupa relativno zadovoljni, jer u ovakvim okolnostima obavljati gotovo sto posto ugovorenog posla je stvarno veliki uspjeh i tu se zahvaljujem svim djelatnicima bolnice na ekstremnom trudu koji ulažu da na toj razini zbrinjavamo sve pacijente koji nisu Covid bolesni.

Najnovije vijesti

Pročitajte više