MAJSTOR NAD MAJSTORIMA!

To nije bio običan odojak, nego prase od 50 kila, to nije bio obrok, nego praznik za gurmanska nepca!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Ivica Jurgec
- Advertisement -

Kažu bolji poznavatelji prilika da mu nema premca. Svi mogu ispeći janje, jare ili odojak na ražnju, ali kako ga on “odvrti” tako nitko ne može.

Riječ je o Antunu Topleku iz Nedelišća, majstoru kojega mnogi zovu kad imaju veselicu ili druženje, da se pobrine za ražanj. Tako je bilo i kod domaćina Ivana Krikovića Krike u Nedelišću, gdje se Toplek posebno iskazao. Naime, nije pekao običnog odojka od oko 25 kilograma, nego prase teško blizu 50 kila.

-To je posebna tehnika. Prase se prvo peče oko tri sata, a zatim počinje rezanje kože i prvog sloja mesa, slično kao kod vola na ražnju. Prase se i dalje vrti i peče, a meso se polako filetira. To može trajati satima, do zadnjeg zalogaja ili dok se i kosti ne očiste. Nema ukusnijeg – tvrdi Antun.

I doista, svi oni koji su kušali ovaj specijalitet kažu da se meso topilo u ustima. Za one koji vole reš pečeno, u pripravi je bio vruć roštilj da se komadi mesa okrenu i dopeku.

Nešto tako fino rijetko se gdje može kušati, osim kad to radi Antun Toplek. To je prava divota i praznik za gurmanska nepca. 

Bravo za majstora i domaćina!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još