TKO STOJI IZA USPJEŠNIH ŽENA

Kako su uspjele uskladiti privatni i poslovni život?

Stara izreka kaže da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. Na dan kada obilježavamo Međunarodni dan žena htjeli smo doznati tko stoji iza uspješnih žena, kako usklađuju privatni i poslovni životu te čega su se morale odreći da bi bile uspješne u onome čime se bave.

Bernarda Cecelja spada u red ne samo najuspješnijih međimurskih, nego i hrvatskih poduzetnica. Više od dva desetljeća na čelu je svoje tvrtke za proizvodnju madraca, kreveta i opreme za spavanje. U tom je periodu osvojila kako hrvatsko, tako i međunarodno tržište. Za svoj rad primila je brojne nagrade i priznanja, a prošle je godine osvojila i Grand prix nagradu Najpoduzetnice na Kongresu poduzetnica Hrvatske i regije.

-Kada sam počinjala 1998.godine bila sam sama i mogla sam se osloniti jedino na sebe. To mi je pomoglo da brzo razvijem samopouzdanje potrebno u vođenju tvrtke te lakše napredujem i razvijam posao. Muškarci su tu u prednosti, jer su samouvjereniji od žena, ali treba vjerovati u sebe i tada se s vremenom može dokazati da smo svojim znanjem i sposobnostima uz bok muškarcima.

Danas imam suprugovu podršku koja je meni osobno važna, iako sam u poslu samostalna. Važno mi je, međutim, znati da sve ostalo štima, jer suprug brine o tome tako da ne moram razmišljati što još sve treba napraviti kad završim dan. Sretna sam što se i moj sin uključio u posao, iako često imamo različita mišljenja, ali smatram da je to normalno kad su u pitanju različite generacije. Važno mi je da u svemu, na kraju, pronađemo zajednički jezik i uspijemo realizirati sve zacrtane projekte.

Moja poslovna iskustva pokazuju mi da žene imaju više ideja i smisla za vođenje, posebno zato jer nisu brzoplete i dobro razmisle o svakoj odluci na čije donošenje utječu mnoge finese. Osim toga ustrajnije smo od muškaraca i sigurna sam da će svaka žena koja presiječe i odluči projekt dovesti do kraja to i učiniti, prenosi nam svoja razmišljanja Cecelja.

Đurđica Slamek jedna je od samo dviju općinskih načelnica u Međimurskoj županiji. Uspješna načelnica Općine Sveta Marija kaže kako vjeruje da je točna tvrdnja prema kojoj iza uspješnog poslovnog muškarca stoji žena.

-Iza uspješne poslovne žene ne stoji samo muškarac već cijela njezina obitelj. Naime, od žene se tradicionalno očekuje da bude dobra majka, supruga, domaćica, a sve te obveze teško je uskladiti s poslovnim obvezama ukoliko žena nema podršku obitelji. Posao načelnice zahtjeva veliki angažman koji se ne može nikako svesti u osmosatno radno vrijeme pet dana u tjednu, već radni dan traje prema potrebi. Jednako tako i vikendi su namijenjeni za razna zbivanja koje organiziraju naše udruge, za proučavanje zakona, rješavanje raznih problema s kojima se susreću sumještani i nije rijetko da me netko nazove u nedjelju prijepodne jer svakome je njegov problem važan i ja to razumijem i uvijek ga pokušam riješiti ako je ikako moguće.

Kao što sam već navela moja velika podrška je moja obitelj koja uvelike osjeća moj angažman u Općini i koja je preuzela veliki dio mojih kućanskih obveza, prvenstveno muž, ali i dvije kćeri, a svi oni mi daju i moralnu podršku što mi je također veoma važno. Stoga mogu svoj posao načelnice obavljati na  način kako to samo žene znaju, ne karijeristički već politikom društveno odgovornog pristupa koji obilježava visoka briga za druge i međuljudske odnose s  prioritetnim temama vezanim uz djecu, mlade, obitelj i ugrožene skupine što se pokazuje kao veoma važno s obzirom da je demografska slika Republike Hrvatske, a tako i moje općine dosta loša. Pored toga trudim se osigurati i druge uvjete da nam svima bude što bolje i ljepše živjeti u našoj općini, govori nam načelnica.

Među svojim pacijentima Tanja Rosić slovi kao stomatolog kod kojeg se strah od zubara ostavlja ispred ordinacije. Poznata je i po velikom angažmanu u organizaciji popularne manifestacije Dan zdravog osmijeha koja promovira važnost čuvanja oralnog zdravlja.

-Svaki čovjek mora imati nešto što ga nosi u životu. Po meni, mora imati strast koja je glavna pokretačka snaga. Posao i djeca moje su dvije najveće strasti i ono što me pokreće, što me motivira za dalje. Ja sam se našla u ovom poslu, volim ono što radim i u to ulažem cijelu sebe.

U startu sam se morala dosta toga odricati i brinulo me kako ću uskladiti poslovni i privatni život. Srećom, bake i djedovi su uskakali kada je bilo potrebno i tada su, uistinu, puno pomogli. Unatoč toga što je angažman jednako velik i sada kada sam, u poslovnom smislu, čvrsto stala na noge sve je ipak nekako lakše. Uspjela sam sve posložiti, pa bez obzira što trenutno uvodim novu aparaturu, laser, stalno idem na edukacije, tečajeve i sada, u koroni, na webinare sve to ide nekim normalnim slijedom.

Moram priznati kako je neminovno da privatni život malo trpi, koliko god se trudim, ali moje su cure sada već velike, imaju razumijevanja za mene i sve nam je mnogo lakše, objašnjava nam Rosić.

Najnovije vijesti

Pročitajte više