OVO SIGURNO NISTE ZNALI!

Tko je mlada žena iz našeg kraja koja je 1995. na kninskoj tvrđavi snimila postavljanje hrvatske zastave?

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Božena Šimek-Šuplika
- Advertisement -

Prije točno 27 godina Hrvatska vojska i hrvatski redarstvenici oslobodili su okupirane dijelove Republike Hrvatske u pobjedničkoj oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“, a Međimurci Eduard Baltić i Florijan Novak bili su među ponosnim hrvatskim braniteljima koji su podigli hrvatski stijeg na kninskoj tvrđavi tog povijesnog 5. kolovoza 1995. godine.

Prisjećajući se branitelja i njihove hrabrosti, koji su svoje živote položili na oltar domovine, izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su zajednički vijenac kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih, a slično je bilo i u svim većim mjestima u Međimurju.

Cijelu Hrvatsku ovih dana ponovo su obišle one legendarne fotografije kada pripadnici varaždinske 7. gardijske brigade “Pume” skidaju srpsku i postavljaju veliku hrvatsku zastavu na knisku tvrđavu tog 5. kolovoza. Oni koji su na fotografijama dobro su poznati javnosti, ali malo tko zna tko je autor tih fotografija, bolje reći autorica.

Riječ je o Boženi Eni Šimek-Šuplika, medicinskoj sestri iz Varaždina. Bila je jedina žena ratnica tog dana u hrvatskom kraljevskom gradu. Ovo su prve antologijske slike vraćanja Knina pod hrvatsku jurisdikciju. Hrabra žena, ratnica, medicinska sestra i fotoreporterka zabilježila je povijesni trenutak velike pobjede. Hrvatska vojska oslobodila je nakon četiri godine okupacije Knin, 5. kolovoza 1995. godine.

Imala sam ni 33, samo su dvojica bili stariji, ostali golobradi mladci, kaže danas Ena Šimek-Šuplika, medicinska sestre koja je zabilježila trenutak kada je s kninske tvrđave uklonjena srpska i postavljena hrvatska zastava.

S puškom na ramenu i fotoaparatom u ruci zajedno s 10 neustrašivih bojovnika i fizički je skinula s dnevnog reda velikosrpsku agresiju u Hrvatskoj. Bila je ponosna tog 5. kolovoza, a tako je i danas. Nisam ni pomislila kako ću baš ja s ekipom među prvima ući u oslobođeni Knin. Tko bi rekao kako će se sve kockice složiti i da ću imati dužnost, čast i zadovoljstvo prisustvovati skidanju neprijateljske zastave s jarbola na Kninskoj tvrđavi. Deset neustrašivih branitelja i jedna obična cura, Varaždinka, fotoreporterka Ena! Ali upravo se to dogodilo. Često, prečesto je bilo čupavo. Ljudi su nam ranjavani, ginulo se, tuga nas je zalijevala, ali trudili smo se sve ih zbrinuti. Jesam li svojim znanjem i iskustvom pomogla? Vjerujem da jesam. Kotrljao se moj kamenčić sreće s ostalima i ponosna sam bila jednako pred 27 godina, kao i danas, ističe Ena, sada i poznata kao jedna od najboljih varaždinskih streličarki.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još