Testiranje kod liječnika obiteljske medicine za mnoge je nemoguća misija!

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

– Jučer oko 8 sati spojila sam se u program kod kuće i do 11.30 rješavala mailove i upite zaprimljene tijekom vikenda i jutra. Svi termini na poslu su bili popunjeni, pauza mi trajala oko 10 minuta. Kući sam krenula 10-15 minuta do 21 sati i još mi ostalo par mailova i nešto nalaza za proučiti. Konačni broj kontakata (bez ovih par što sam ostavila za “kad ulovim vremena”) bio je 186 – opisuje nam jučerašnji dan doktorica Snježana Permozer Hajdarović iz Specijalističke ordinacije obiteljske medicine u Kotoribi, koja je jedna od mnogih liječnika opće prakse koja smatra da je ideja da se od ovog tjedna, 17. siječnja 2022. godine, testiranje brzim antigenskim testovima provodi u većini ordinacija liječnika obiteljske medicine, dodatno preopterećenje za njih.

Naime, od ponedjeljka se, u pravilu, u slučaju temperature ili bilo koji drugog simptoma virusa Covida-19, od može naručiti na besplatno testiranje brzim testom kod svoga liječnika opće prakse. Pozitivan test priznat će se kao potvrda o preboljenju. Međutim, za mnoge ordinacije to je praktički nemoguća misija.

Svoju situaciju dr. Permozer Hajdarović nastavlja sljedećim:

– Tijekom dana imala sam par pacijenata za koje je postojala sumnja da su Covid pozitivni, što sam provjerila BAT-om. Teoretski je najmanji problem napraviti bris. Ali, nakon toga slijedi upisivanje u bazu, printanje potvrda, a u slučaju pozitivnog nalaza i upisivanje u repozitorij, objašnjavanje (izolacija, bolovanja, kontakti, liječenje, što se može očekivati u smislu razvoja infekcije itd.) i bilježenje svega u e-karton. Za pozitivnog pacijenta mi tako treba 15-ak minuta. Uz opterećenje ostalim obavezama, zbilja ne vidim kada bih mogla preuzeti više testiranja.

dr. Snježana Permozer Hajdarović

Dr. Permozer Hajdarović vjeruje da je većina njenih kolega isto tako preopterećena, a tu je i pitanje prostornih mogućnosti, te ne vjeruje da je neka ozbiljnija organizacija testiranja u našim ordinacijama moguća.

Liječnici primarne zaštite diljem Hrvatske protive se testiranju BAT testovima u njihovim ordinacijama i ističu kako nemaju vremena, ali ni prostora testirati pacijente. Tvrde i da će testiranje u njihovim ordinacijama ugrožavati ljude.

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine poručili su da nisu svi liječnici primarne zaštite spremni i da nemaju uvjete za testiranje. Nezadovoljni su i jer se mjere ne poštuju, a sav teret pandemije pada na leđa ionako već izmorenih liječnika obiteljske medicine. 

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još