TRIBINA U ČAKOVCU

Tema je napunila dvoranu zgrade Scheier, a događaj je predvodila Andreja Marić

Autor: medjimurski.hr Foto/Video: medjimurski.hr
- Advertisement -

Tribina s temom „Problemi i prava onkoloških bolesnika u sustavu zdravstva i socijalne skrbi“ održana 12. veljače 2024. godine u zgradi Scheier pobudila je velik interes javnosti. Tom je prilikom govorilo nekoliko stručnjakinja, među kojima su bile prim. dr. sc. Andreja Marić te ujedno i saborska zastupnica, prof. dr.sc. Romana Jerković, dipl. soc. radnica Martina Vlašić Iljkić, mag. soc. rada Lana Remar i dr. med., spec. psihijatrije Sara Medved.

Građane je na tribinu pozvala Marić, navodeći da će se ona baviti problemima s kojima se susreću onkološki bolesnici, a s ciljem da kroz raspravu svi doprinesu rješavanju problema i informiranju građana o njihovim pravima. Također, u dvorani u kojoj se tražilo mjesto više, govorilo se i o psihološkoj pomoći oboljelima i njihovim obiteljima.

Tribinu je otvorila Marić predstavljajući građanima temeljne teškoće s kojima se susreću pacijenti. Ova tema važna je jer je rak vodeći javnozdravstveni i globalni problem koji se uzrokuje poteškoće u zdravstvenom, ekonomskom i društvenom smislu u svim zemljama, pa tako i Republici Hrvatskoj. Nedugo, držali smo okrugli stol na kojem smo raspravljali o problemima koji tište naše pacijente, u čemu griješi zdravstveni sustav Republike Hrvatske, na koje probleme nailaze pacijenti i djelatnici u zdravstvu, koja su moguća rješenja i kakva su iskustva drugih zemalja i zašto se ne ugledamo one uspješnije, rekla je Marić.

Marić je potom okupljenima predstavila izvješće OECD-a (EU Country Cancer Profile) prema kojem je Hrvatska, unatoč sličnoj pojavnosti raka kao i u drugim zemljama, po stopi smrtnosti od istog na drugom mjestu među državama članicama EU. Također, troškovi liječenja raka u Hrvatskoj viši su za 11 posto od prosjeka EU, rezultati lošiji. Na posebne skupine lijekova  izdvaja se 411.7 milijuna kuna.

Prema stavu Marić, ključno je povisiti kvalitetu života oboljelih stanovnika te osigurati njihovu rehabilitaciju i reintegraciju u radnu sredinu i društvo. Nedostaje i djelotvorna komunikacija u smislu upućenosti u prava, a Marić se ovdje osvrnula na period između dijagnosticiranja raka i njegova liječenja, koje je – predugo. Prevelike su i razlike u dostupnosti liječenja raka na razini države, predugo se čeka na preglede, a mnogim je građanima teško dobiti potrebnu skrb zbog geografske udaljenosti centara. Nedostaje holistički pristup od dijagnostike do kraja liječenja, pa tako bolesnici nemaju plan liječenja. Matić se ovdje osvrnula na potrebu za bolničkim koordinatorima koji bi oboljelima olakšali snalaženje u sustavu i upućivali ih na sljedeće korake. Zasad su građani, ističe, prisiljeni „lutati“ sami.

Tom je prilikom saborska zastupnica govorila i o važnost osvještavanja građana o njihovim pravima za vrijeme i nakon liječenja, a istaknula je i da u državi nedostaje čak 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara.

Nakon svih izlaganja razvila se rasprava, a Marić je najavila da će tribine održavati i u drugim dijelovima Hrvatske, i to u Zagrebu, Sinju, Dubrovniku, Rijeci, Požegi i drugdje.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Kotoripski kulturnjaci sumirali prošlogodišnji rad

U subotu, 24. veljače održana je redovna godišnja izvještajna...

Međimurskom sportu ove godine 889.000 eura

Međimurski sport ove će godine raspolagati s 889.000 eura....

Uređaj za mamografiju je u funkciji

Iz Županijske bolnice Čakovec javljaju kako je uređaj za...